PODCAST

Intergalaktiskt: Robotarmar och bulldozers på månen

En bulldozer på månen.

Det är både svårt och dyrt att verka i rymden. Det behöver dock inte vara omöjligt att bygga välfungerande robotar för att utforska universum – hemligheten ligger i fysiksimuleringar.

Publicerad Uppdaterad

Rymdsektorn växer snabbt, och det finns hundratals projekt som siktar mot stjärnorna. Några som har vuxit tillsammans med rymdbranschen är Umeåbaserade Algoryx. Företaget har sedan starten 2007 deltagit i allt fler rymduppdrag, både privata och via rymdbyråer som Nasa, Jaxa och Esa.

Att kunna simulera robotar i en verklighetstrogen fysikmotor med 3d-grafik möjliggör tester av prototyper utan att behöva betala för den dyra resan upp till rymden. Även autonoma funktionaliteter går att få till via simuleringar.

I ett nytt avsnitt av Intergalaktiskt pratar Bill Burrau och Viktor Krylmark med Kenneth Bodin, vd på Algoryx och tidigare forskare vid Umeå universitet. Hur är det som svenskt företag att jobba med några av de större spelarna på rymdmarknaden? Och hur ska en bulldozer för gruvdrift på månen se ut?

I avsnittet diskuteras också nuvarande och kommande rymduppdrag. Hur fungerar den kinesiska rovern Zhurong på Mars? Och hur ska den framtida kanadensiska robotarmen på Lunar gateway se ut?

Prenumerera och lyssna på Intergalaktiskt gör du genom att följa länkarna nedan till den podcastplattform du föredrar.

Podcast Apple-enheter

Spotify

Acast

Google Podcast

Pocket Casts

Poddbean

Podcast Addict