PODCAST

Gröna gubbar eller inte – astrobiologen reder ut vad vi vet om liv på Venus

Venus med text om en podcast från NyTeknik framför.

“Forskare har hittat liv på Venus” hette det i media efter att ämnet fosfin upptäckts i planetens atmosfär 2020. Uppgifterna tonades ner av forskare, vad var det egentligen man hade hittat?

2020 upptäckte forskare fosfin i Venus atmosfär – en möjlig indikator på biologiska processer. Det drog snabbt iväg och blev till artiklar och inslag om att “forskare hittat liv på Venus”.

Idén om att det kan finnas liv på Venus är i sig inte ny. Planeten beskrevs bland annat som en prunkande djungel av tidiga science fiction-författare. Man förstod dock att detta inte var fallet när man insåg att marktemperaturen är över 400 grader, och ett väldigt högt tryck.

I ett nytt avsnitt av Intergalaktiskt tar Viktor Krylmark och Bill Burrau hjälp av forskaren Natuschka Lee för att reda ut vad upptäckten av fosfin egentligen betydde. Fanns det liv på Venus? Eller var något annat man hade hittat?

Utöver att svara på vad fosfin kan vara indikator på breddas diskussionen till astrobiologi i allmänhet – ett område som verkar vara bland de bredaste inom forskningsvärlden.

Podcasten tar också upp framtida rymduppdrag som har Venus i sikte. Ett av dessa är den indiska rymdsonden Shukrayaan-1 som bär med sig det svenskdesignade instrumentet Venus Neutrals Analyzer till planeten i december 2024.

Prenumerera och lyssna på Intergalaktiskt gör du genom att följa länkarna nedan till den podcastplattform du föredrar.

Podcast Apple-enheter

Spotify

Acast

Google Podcast

Pocket Casts

Poddbean

Podcast Addict