PODCAST

Därför ska du inte bli allergisk i rymden

En genrebild på en Epipen i rymden.

En skolklass i Kanada fick chansen att göra rymdforskning med Nasa. Skolbarnen valde att undersöka om en adrenalinspruta mot allergiska reaktioner skulle fungera i rymden – en bra frågeställning skulle det visa sig.

Publicerad Uppdaterad

Utan en bra frågeställning är det svårt att göra bra forskning. Det är något en skolklass i Ottawa i Kanada lärt sig efter att deras forskning tagit reda på en sak Nasa inte tidigare kände till. De ställde sig nämligen frågan, skulle en epipen fungera i rymden?

En epipen, eller adrenalinspruta, används för att ge adrenalin till någon som har en akut allergisk reaktion. Den kanadensiska skolklassen genomförde experiment där de fick skicka det aktiva ämnet i en sådan spruta till rymden. När ämnet sedan analyserades på Ottawas universitet märkte man något konstigt – det hade blivit giftigt.

Mer om riskerna med att bli akut allergisk i rymden får du höra i ett nytt avsnitt av Intergalaktiskt med Viktor Krylmark och Bill Burrau.

I avsnittet tas även mer generella sjukdomssymptom upp. Det visar sig också att en astronaut upptäckt en blodpropp i sin nacke under ett forskningsprojekt.

Prenumerera och lyssna på Intergalaktiskt gör du genom att följa länkarna nedan till den podcastplattform du föredrar.

Podcast Apple-enheter

Spotify

Acast

Google Podcast

Pocket Casts

Poddbean

Podcast Addict