Opinion
”Startupföretagen behöver mer stöd för att växa sig stora”
DEBATT. Ytterst få startupföretag lyckas ta klivet till den fas som verkligen innebär jobb och skatteintäkter för samhället. Innovationsminister Mikael Damberg, kom och lyssna på våra förslag, skriver Ola Ahlvarsson och Patrick Mesterton, Epicenter, samt Mahesh Kumar, Result.
Resan för ett bolag som växer i omsättning från 10 till 100 miljoner kronor är lika knivig som fantastisk. Och att lyckas med detta konststycke är oerhört ovanligt i Sverige, trots att vi kan stoltsera med flest ”enhörningar”, det vill säga bolag med en omsättning över en miljard dollar, efter Silicon Valley.
Många teknikbolag ligger i startgroparna redo att växa, men det gapar tomt i det svenska digitala ekosystemet när det gäller hjälp och stöd.
För att kunna stärka grogrunden för våra kommande tech-under i Sverige behövs ökat fokus på ”scaleups”. Vi brukar definiera det som ett utvecklingsstadium specifikt för digitala bolag som växer kraftigt på väldigt kort tid, med marknadsandelar, intäkter och antal anställda. Några intressanta exempel är Resolution Games eller Star Stable som visat imponerande tillväxt.
Fyra procent av alla startup-bolag har efter tre år en omsättning om cirka 5 miljoner kronor. Av dem är det endast 0,4 procent som efter ytterligare två år har en omsättning på 100 miljoner kronor.
En del bolag tar sig alltså förbi den trånga sektorn och lyckas växa men det är försvinnande få.
Vi på Epicenter har lärt oss den hårda vägen hur det är att driva ett växande bolag, med alla små och stora problem som uppstår varje dag. Vi driver ett digitalt innovationshus, en mötesarena för snabbväxande digitala företag och storföretag och ”scaleups” som vill samarbeta, utveckla och växla upp sin digitala affär.
År 2015 låg vår omsättning på 20 miljoner kronor och förra året landade den på över 80 miljoner kronor. Därmed är även vi ett scaleup-bolag. Att gå från 0 till 10 miljoner kronor i omsättning är en hård prövning, men att gå från 10 till 100 är ännu mycket svårare.
Vi kan skapa ännu mer tillväxt i Norden genom att öka vårt fokus på företag som har kommit längre fram i sin livscykel. Stora delar av det digitala ekosystemet är strukturerat kring tidiga företag, vilket är bra, men det finns ett tomrum när det gäller företag som har kommit förbi startup- fasen. Det handlar om att skapa rätt förutsättningar för entreprenörer som tar klivet från startup till scaleup och det skulle ge effekt i form av fler arbetstillfällen och högre skatteintäkter.
Grundare som vi talar med och som har kommit förbi det första stadiet möter stora utmaningar men får dåligt med hjälp. Utan erfarenheter och ett eget nätverk som stöd, är det ofta oöverstigliga utmaningar att ta sig an. Här skulle till exempel storbolagen kunna kroka arm med ”scaleup”-företag för att öka innovationskraften i bolag som går igenom digital transformation.
Med hjälp av samarbeten och erfarenhetsutbyte med entreprenörsbolag kan innovationskraften stärkas avsevärt – trots ständigt nya förutsättningar och snabb teknikutveckling.
Ekosystemet för dessa företag är således underutvecklat och i starkt behov av stöd. Sverige lider brist både på strategi och mod. Vi måste kunna erbjuda förutsättningar att attrahera, behålla och husera talanger med ambitionen att växa.
Hur gör vi för att Sverige ska ligga i framkant?
Att skapa ett kraftfullt och konkret stöd handlar inte om en enskild åtgärd utan inom flera områden, till exempel mer forskning och utbildning, större investeringsstöd och eventuellt ändrad lagstiftning. Vi tror på samtal, samarbete mellan människor, företag och samhälle.
Vi bjuder därför in närings- och innovationsminister Mikael Damberg till Epicenter för konkreta diskussioner med oss och våra medlemmar om nästa steg. Vi både hoppas och tror att han tycker att frågan är lika viktig som vi tycker.
Ola Ahlvarsson, serieentreprenör och grundare, Epicenter
Mahesh Kumar, vd Result
Patrick Mesterton, vd och grundare, Epicenter