Opinion

”Säkerhet eller avlyssning – du måste välja Damberg”

Måns Magnusson, Civilingenjör, Piratpartiet.
Linus Karlsson, tekn. doktor i Datasäkerhet.

DEBATT. Hemlig dataavläsning av telefoner bygger på att det finns säkerhetshål och går stick i stäv mot Mikael Dambergs tal om ett säkert internet, skriver Måns Magnusson, Piratpartiet och Linus Karlsson, datasäkerhetsexpert.

Den 22 oktober presenterade inrikesminister Mikael Damberg en lagrådsremiss om tvångsmedlet hemlig dataavläsning. Till Sveriges Television säger Mikael Damberg: "Detta gör att polisen kan läsa vad som skrivs i krypterade appar mellan gängkriminella". Polisen får tillåtelse att installera spionmjukvara, så kallade trojaner, på misstänkta personers telefoner som får läsa av kommunikation innan den krypteras. Men det räcker inte med en lagändring för att installera trojaner, det krävs också att säkerhetshål upptäcks och hålls hemliga.

Dagens smartphones har inbyggda skydd mot installation av skadlig kod. Gamla svagheter där det räckte att användaren klickade på en länk är sedan länge åtgärdade. För att installera skadlig kod i en telefon på distans krävs nya säkerhetshål i Android eller iOS, men dessa åtgärdas kontinuerligt av Google och Apple. Det är osannolikt att den svenska polisen vinner en sådan kapplöpning mot techjättarna.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här