Opinion

”Lär barnen programmering i grundskolan”

DEBATT. Företagen törstar efter dem, men allt färre väljer att utbilda sig till programmerare. Det är dags att ta efter andra länder och göra programmering till ett obligatoriskt ämne i grundskolan, tycker Christine Johnson, verksamhetschef på IT-Gymnasiet.

Det är ingen nyhet att framtiden är på väg att bli mer och mer uppkopplad. I dag är 86 procent av svenska folket smartphone-användare, och 89 procent har en dator med internetuppkoppling hemma. Vad nästa tekniska framsteg eller användningsområde blir kan vi inte säkert veta. Däremot kan jag nästan garantera att det krävs kunskap om kod och programmering för att utveckla den.

Fler och fler länder har börjat inse att det krävs en storsatsning på att lära ut programkod till barn i tidiga åldrar. Estland, Kina och Vietnam har redan infört programmering i skolan och nu står det klart att Storbritanniens nya läroplan från och med nästa höst lär ut programmering från fem års ålder. I Sverige kan du i dag – i bästa fall – läsa programmering på gymnasiet. Det är dags att göra programmering till en obligatorisk del i svenska grundskolor.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här