NYTT FRÅN NY TEKNIK

Ny CTO-serie: ”Valet av CTO kan avgöra framtiden för företaget”

Man utomhus i grå kavaj och blå skjorta.
Thomas Peterssohn, publisher för Ny Teknik.

CTO-INTERVJUN. Ny Teknik inleder en intervjuserie med Sveriges viktigaste CTO:er och andra tekniska beslutfattare. CTO-rollen blir allt viktigare men också alltmer komplex. Briljant innovation kan frigöra osannolika värden men felskär kan leda till fall, skriver Ny Tekniks chefredaktör Thomas Peterssohn.

Publicerad Uppdaterad

Hur ofta syns en CTO på bild i affärstidningarna? Eller nämns vid namn överhuvudet taget? Svaret är enkelt. Nästan aldrig.

Börsbolagens högsta teknikchefer, numera ofta titulerade Chief Technology Officers (CTO), är förvånansvärt anonyma. Ganska anmärkningsvärt, med tanke att vi idag lever i en värld som domineras av radikala teknikskiften, tekniska megatrender och genomslag av exponentiell teknik.

Bakom börsbolagens kvartalssiffror pågår enorma tekniska omställningar. Maskiner ska bli elektriska, uppkopplade och intelligenta. Gamla material ska bytas ut mot nya som är mer hållbara, lättare, mer hållfasta, billigare eller har helt nya egenskaper. Produktion automatiseras, affärsmodeller bli cirkulära och digitala, ekosystem och strategiska partnerskap utvecklas. 

Vem bör då stå i centrum om inte teknikchefen? 

Ny Teknik inleder nu en intervjuserie med Sveriges viktigaste CTO:er och andra tekniska beslutfattare. Den ska pågå året ut och under 2024. Vi vill ta reda på vilka de är – och vilken teknik de vill satsa på för framtiden. 

 Det låter som ett omöjligt jobb. Men så är det kanske det viktigaste jobb en ingenjör kan ta.

Först ut är Lars Stenqvist, CTO på Volvo Group, som leder 15 000 ingenjörer i marschen mot ett elektrifierat och digitalt fordonsbolag. Beslutet bakom omställningen togs för fem sex år sedan, men var långt ifrån självklart. 

”Ett alternativ var att köra vidare på förbränningsmotorn och satsa fullt ut på förnybara bränslen. Men analysen visade att det inte skulle finnas tillräckligt med biobränslen. Så kom vi till slutsatsen att en majoritet av fordonen kommer att vara elektriskt framdrivna till 2040”, säger Lars Stenqvist till Ny Teknik. 

Hur väl han lyckas kommer att avgöra Volvos konkurrensförmåga och aktiekurs på lång sikt. 

Han är en av många CTO:er som ansvarar för att navigera Sveriges multinationella teknik- och industriföretag i snabb teknisk utveckling. 

Insatserna är höga – men också vinsterna. Briljant innovation kan frigöra osannolika värden, fråga danskarna om Novo Nordisk vars forskning inom viktminskning har skapat Europas mest värdefulla bolag. 

Felskär kan leda till fall. Den tekniska kapplöpningen är skoningslös för den som kommit efter. 

CTO behöver vara en multibegåvning

CTO-rollen blir allt viktigare men också alltmer komplex. Det är slutsatsen efter dialoger som Ny Teknik har haft under hösten med teknikchefer i företag i olika branscher. 

En driven CTO förutsätts vara en multibegåvning som förstår både teknik, affärer, politik och människor.

Hen ska kunna driva en teknikstrategi som linjerar med företagsstrategin, ta strid mot kortsiktighet i ledning och styrelse, ligga i framkant inom forskning och utveckling, förstå vad framtidens kunder behöver, designa en effektiv produktion, hantera strategiska leverantörer, utvärdera förvärv, komma överens med finanschefen och vara en inspirerande ledare för sina ingenjörer och utvecklare. 

Det låter som ett omöjligt jobb. 

Men så är det kanske det viktigaste jobb en ingenjör kan ta.