Digitalisering

Zune dödar kopieringsskydden

Jan Melin, reporter.
Jan Melin, reporter.

Microsofts nya mediaspelare Zune, som förra veckan släpptes i USA, borde bli dödsstöten för kopieringsskydd (DRM) av nedladdningsbar musik.

Publicerad

I stort sett alla musikspelare, förutom Ipod, kan spela upp Microsofts kopieringsskyddade wma-format. Det är det absolut vanligaste musikformatet hos webbaffärrer som säljer nedladdningsbara filer, med undantag för Apples Itunes Store.
Men Zune kan inte spela upp den här musiken. I stället har Microsoft introducerat ett helt nytt kopieringsskydd för Zune och den webbshop som säljer musik för den nya spelaren. Musik som bara kan avlyssnas på Zune.
Vad är problemet?
Jag undviker att köpa kopieringsskyddad musik. En anledning är att jag varit rädd för att det kanske dyker upp nya mycket bättre spelare som inte hanterar kopieringsskyddet på min inköpta musik.
Det är precis det som hänt nu med Zune.
Tänk om Microsoft i framtiden tar bort stödet för sitt "gamla" kopieringsskydd även i kommande Windowsversioner?
Det verkar ganska osannolikt. Men precis lika osannolikt var det att Microsofts första musikspelare inte skulle spela upp företagets egna kopieringsskyddade musikfiler. Det är ungefär som om Microsoft skulle lansera en ny ordbehandlare som inte kan läsa word-dokument.
De som byggt upp en ganska ordinär musiksamling med 100 nedladdade album, som kostat omkring tio tusen kronor, och som blir ospelbara både i en ny dator och en Zune, känner sig nog ganska blåsta.
Den andra anledningen till att jag skyr kopieringsskyddade musikfiler är att de känns nedsmittade. Även om jag med olika krackprogram avlägsnar kopieringsskyddet, vilket är olagligt i många länder, så finns ändå den skitiga känslan kvar.
Med kopieringsskyddet intakt finns också rädslan för att inte kunna kopiera filerna till nya datorer som jag kommer att skaffa i framtiden. Nej, jag fortsätter köpa cd för att rippa dem till min musikspelare i väntan på att de stora skivbolagens återförsäljare går över till framtidssäkra mp3.
Introduktionen av Zune borde också göra en massa företag som tillverkar musikspelare eller säljer nedladdningsbar musik förbannade.
De har anpassat sina produkter till Microsofts koncept "PlaysForSure" för att vara säkra på att spelare och musik funkar bra tillsammans. Då lanserar Microsoft både en spelare och en musikaffär som helt skippat PlaysForSure. Ganska arrogant. Vem vågar i framtiden satsa på ett nytt kopieringsskydd eller musikformat från Microsoft?
Förutom detta verkar Zune, som dyker upp i Sverige tidigast om ett år, vara en bra spelare utifrån flera recensioner i amerikansk press.
Men motsatsen skulle vara en sensation. Det är inte speciellt svårt att konstruera en bra musikspelare. På Elektronikbyggarskolan får man säkert lära sig det första dan.
Det nya med Zune är att den kan överföra musik trådlöst till andra Zunar.
Blir det en succé kan konkurrenterna snabbt ta efter. Att integrera wifi i en produkt lärs förmodligen ut redan andra dagen på Elektronikbyggarskolan.