Digitalisering

Zennströms musiktjänst i konkurs - köps av konkurrent

Niklas Zennström konstaterar att kompetensen inom datavetenskap generellt är hög i Sverige. ”Det produceras väldigt bra ingenjörer, men vi behöver producera betydligt fler ingenjörer inom datavetenskap, det är där tillväxten finns. Internet och programvara kommer att förändra alla sektorer i världen”. Foto: Mark Earthy

Musiktjänsten Rdio ansöker om konkurs och slukas samtidigt av konkurrenten Pandora i en affär värd 75 miljoner dollar. Uppköpet ger Pandora teknik för att slå mot Spotify och Apple Music.

Publicerad

2010 startade Skypegrundarna Niklas Zennström och Janus Friis Rdio som en tjänst för strömmande musik på nätet. Tjänsten har funnits i 85 länder runt om i världen men har haft problem med lönsamheten. I går begärde Rdio konkursskydd enligt amerikansk lag. Samtidigt meddelade musiktjänsten Pandora att företaget köper Rdios teknik och tar över ett antal av musiktjänstens anställda.

För Pandora som i dag erbjuder musik i radioformat på nätet är köpet av det betydligt mindre Rdio ett sätt att få tillgång till teknik för att ge användarna möjlighet att lyssna på specifika låtar på samma sätt som om hos till exempel Spotify. Pandora som är stora på den amerikanska marknaden känner av konkurrens från både Apples nya musiktjänst och från Spotify som enligt Cnet närmar sig Pandora när det gäller antalet användare.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här