Digitalisering

Zennström: Så lyckas du i affärer

Först sålde han Skype för rekordbelopp. Nu investerar han i supersuccén Angry birds. För Affärsvärlden avslöjar Niklas Zennström hur man ska tänka för att lyckas. Foto: Scanpix

Entreprenören Niklas Zennström och Janus Friis, skrev historia när de sålde sitt bolag Skype för nära 23 miljarder kronor. I en exklusiv intervju med Affärsvärlden berättar Zennström om sin oro för miljön, investeringen i Angry Birds, hans ö och hur stora företag hämmar entreprenörer.

Publicerad

Niklas Zennström har lyckats med det som många entreprenörer drömmer om. Att komma på en bra företagsidé och att tjäna pengar på den. Nu är det sex år sedan han och hans kollega Janus Friis sålde Skype till Ebay för då nära 23 miljarder kronor. Försäljningen gjordes bara fem år efter att bolaget grundades och den blev historisk. Ingen annan svensk hade på så kort tid tjänat så mycket pengar. 

Men han har långt ifrån legat på latsidan efter försäljningen. 2006 startade han riskkapitalbolaget Atomico som sedan dess investerat i runt 40 bolag. För fyra år sedan startade han och hans fru stiftelsen, Zennström Philanthropies. Via stiftelsen har han stöttat ett 20-tal projekt. Atomico Ventures har ett förvaltat kapital på 1,4 miljarder kronor i två fonder. 

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här