Digitalisering

Wikileaks läcker största försvarsmaterialet i amerikansk historia

Julian Assange
Julian Assange

Wikileaks presenterade i dag lördag nära 400 000 hemligstämplade amerikanska dokument som gäller Irakinvasionen. De innehåller soldatrapporter om nära 110 000 döda, varav 60 procent civila. 

Publicerad

(Uppdaterad) Klockan 11.00 svensk tid började Wikileaks grundare Julian Assange en presskonferens i London, där han presenterade innehållet i 391832 amerikanska militära rapporter om kriget i och ockupationen av Irak, kallad The Iraqi War Logs, ungefär översatt "den irakiska krigsdagboken".

Dokumenten beskrivs i amerikansk tv på lördagsmorgonen utgöra den största läckan i amerikanska försvarshögkvarteret Pentagons historia.

Rapporterna är skrivna av amerikanska marksoldater och befäl, och omfattar tiden från den 1 januari 2004 till den 31 december 2009 (med undantag för månaderna maj 2004 och mars 2009).

Julian Assange beskrev i dag på presskonferensen att detta är vad soldaterna "såg, sa och gjorde".

De definieras som SIGACT, Significant action in war, och innehåller uppgifter om 109 032 döda, varav 66 081 är civila och 23 984 "upprorsmakare". Detta medan 15 196 döda tillhörde de irakiska reguljära styrkorna och 3 771 döda var från koalitionsstyrkorna.

Enligt New York Times som gått igenom materialet, har de flesta civila dött på grund av andra irakiers handlingar, samtidigt avslöjar dokumenten också en rad orapporterade och mörklagda fall där amerikanska soldaters skjutit ned civila från helikoptrar, vid vägkontroller och i olika operationer samt på grym tortyr av fänslade irakier.

Enligt Wikileaks dog i genomsnitt 31 människor per dag under denna sexårsperiod.

Läckan var väntad av Pentagon som haft över en stor styrka av tjänstemän som gått igenom rapporterna ur den läckta databasen den senaste tiden.

Wikileaks avslöjade i somras en liknande amerikansk databas, där tusentals soldater under i stort sett samma period hade rapporterat in viktiga händelser i kriget i Afghanistan, The Afghan War Logs.

Enligt Aftonbladet flyttade Wikileaks det hemliga jättematerialet för en vecka sedan till ett berggrum under Vita Bergen på Söder i Stockholm. Servrarna ägs av internetoperatören Bahnhof.

Jon Karlung, tidigare vd för Bahnhof, uppger för tidningen att Julian Assange så sent som på fredagskvällen kontaktade Karlung för att varna för belastningsattacker på servrarna.

www.wikileaks.org