Digitalisering

VM-segrarna laddar om

De svenska världsmästarna i Dota2: Gustav Magnusson, Jerry Lundkvist, Jonathan Berg, Joakim Akterhall, Henrik Ahnberg.
De svenska världsmästarna i Dota2: Gustav Magnusson, Jerry Lundkvist, Jonathan Berg, Joakim Akterhall, Henrik Ahnberg.

Fem svenska killar vann VM i dataspelet Dota2 i Seattle och fick dela på 9 miljoner kronor. Nu laddar de inför nästa stora tävling i Ukraina.

Publicerad

Joakim Akterhall, 25 år, tog sin examen i datalogi med inriktning spelprogrammering på Skövde högskola våren 2012. Men det känner nog inte många av hans fans till. Inte heller att han har ett bolag som utvecklat appar till Statens fastighetsverk.

Fansen världen över känner honom som Akke, en av medlemmarna i det helsvenska laget Alliance, som vann VM i datorspelet Dota2 i Seattle i augusti. Enligt Tomas Hermansson, e-sportchef på Dreamhack, är det den största svenska e-sportbedriften någonsin.

Turneringen pågick under två veckor.

– Efteråt var jag helt slut. Då hade vi spelat över 20 matcher. Man laddar så mycket före varje ”game”. Det är ju så mycket som står på spel, säger Joakim Akterhall.

Förutom äran fick laget ett förstapris på 1,4 miljoner dollar, strax över 9 miljoner kronor, att dela på.

Joakim Akterhall, som började spela redan som treåring, har vunnit SM i Nintendo tre gånger och började spela Dota1 i ettan i gymnasiet. Dota2 lanserades för två år sedan.

Hans förklaring till att de vann VM-pucklan är att de har en bra lag­anda.

– Vi är bra polare, tycker det är kul att hänga. Alla vet att alla gör sitt bästa. Under matcherna har lagets medlemmar olika roller.

– Jag spelar ”support” och hjälper de andra. För det krävs ett visst sätt att tänka. Att våga bli allt svagare under matchens gång till exempel, eftersom min uppgift är att se till att stärka de andra.

Alliance tränar mellan fyra och sex timmar varje dag. Då möter de andra lag, och efteråt analyserar de matcherna.

Inför VM i Seattle var det hårdträning i tre veckor. De fem killarna flyttade in i en lägenhet i Stockholm och spelade varje dag.

– Men just nu har vi en paus, och laddar inför nästa stora tävling med slutspel i Ukraina.

Actionspel med hjältar

Dota2 är ett actionspel, där lagen kan välja mellan runt 100 olika ”hjältar” som möts i ett fantasilandskap. Spelet utvecklades av programvaruföretaget Valve, som en uppföljare till en karta i World of Warcraft.