Samhälle

Vittnen såg möjlig ubåt utanför Lidingö

Foto: TT
Foto: TT

Flera ögonvittnen har sett vad de uppfattade som en ubåt i vattnet vid Lidingö utanför Stockholm i somras, rapporterar DN.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

Vittnesmålen kommer från barn och ungdomsledare som var på seglarläger vid Bosön, norra Lidingö. Iakttagelserna gjordes den 28 juni på förmiddagen, i samband med att barnen tränade segling med optimistjollar. DN rapporterar nu om händelsen.

Barnen och deras unga instruktörer såg först kraftiga luftbubblor i vattnet, samt ett stort, svart föremål vid ytan, skriver DN. Tre av instruktörerna såg senare på nära håll från en brygga vad de uppfattade som en stor ubåt, väldigt nära land. Ledarna filmade farkosten med sina mobiler när den gav sig av österut.

En bottenundersökning som DN låtit göra, visade tio veckor efter observationen inga synliga avtryck av en ubåt. Kommendör Nils-Ove Jansson, nu pensionerad, säger dock till tidningen att det enligt hans bedömning är en ”sannolik ubåt”, som kan klassificeras med siffran 2 på en militär skala där 1 är ”konstaterad ubåt” och 5 ”icke ubåt”.

Försvarsmakten bekräftar att man mottagit uppgifter om händelsen men vill inte kommentera den, på grund av sekretess.

– Vi känner oss trygga med de åtgärder som vidtogs när vi fick den här informationen. Men vilka åtgärder det handlade om och vilka slutsatser som drogs kan jag inte gå in på, säger Jesper Tengroth, Försvarsmaktens pressekreterare, till TT.

Politiker begär att försvarsutskottet informeras

Politiker i riksdagens försvarsutskott reagerar nu på uppgifterna, som de säger att de inte fått ta del av. Ledamoten Allan Widman (L) kallar uppgifterna ”häpnadsväckande” och tillägger att han kommer att begära fullständig information om händelsen.

– Vi har inte informerats om detta tidigare. Nu har man suttit på detta i ett antal månader, då borde man ha rett ut vad det handlar om, säger han till DN.

Även Mikael Oscarsson (KD) och Beatrice Ask (M) tycker att det är viktigt att försvarsutskottet informeras, och att en formell begäran bör skickas till Försvarsmakten.

– Vi kommer naturligtvis se till att vi får den här informationen så fort som möjligt. Observationer av det här slaget tycker jag att man ska ta på stort allvar även om jag utgår från att Försvarsmakten gjort en ordentlig bedömning, säger Ask till TT.

– Det är svårt att dra några slutsater innan vi har hört vad Försvarsmakten säger men när jag ser DN:s bilder så framstår det som att det är en ubåt, säger han till tidningen.

Jörgen Elfving, före detta överstelöjtnant, säger att det egentligen inte är särskilt förvånande att ubåten, om det nu var en sådan, tagit sig så långt in.

– Det finns egentligen inga militära resurser av det slag som fanns en gång i tiden med mineringar och annat, de är ju borta och vi har helt enkelt ingen insatsberedskap att möta det här på det sätt som vi kunde under kalla kriget. Det är lite grann fritt fram för eventuella inkräktare, säger han.

”Grov kränkning”

Huruvida Försvarsmakten borde informerat försvarsutskottet om händelsen beror på graden av allvar, hävdar Elfving.

– Men är det så att man har substantiella bevis på att det var en ubåt så borde man otvivelaktigt ha gjort det. Och i sådana fall är det en utomordentligt grov kränkning mot svensk territoriell integritet.