Innovation
Virtuella gaddar ger vassare tandläkare
Låt studenterna dra ut visdomständer i simulator innan de går loss på riktiga patienter. Tandläkarhögskolan på Karolinska institutet är först ut med att testa den nya tekniken. Ny Teknik har provborrat.
Borren viner när jag trycker gaspedalen i botten och pressar den roterande spetsen mot tandbenet. Att frilägga roten går smidigt, men det är fortfarande omöjligt att rucka på visdomstanden.
Jaha, då är det bara att klyva den med borren. Både vibrationerna i handen och det dovare borrljudet avslöjar att emalj är hårdare än ben.
"Ajaj", gnäller en svag stämma.
- Där träffade du pulpan, säger Jonas Forsslund, som övervakar Ny Tekniks fumliga käkoperation.
Lyckligtvis är det bara en simulator som plågas. Den har utvecklats av Jonas Forsslund, vd för innovationsbolaget Forsslund Systems, i samarbete med Karolinska institutet, KTH och konsultbolaget HiQ. Målet är att tandläkarstudenter ska öva virtuellt innan de gör kirurgiska ingrepp i verkliga munnar.
- Då kan man träna på de svåraste momenten utan risk för patienten, säger Jonas Forsslund.
Det gäller exempelvis att inte skada någon nerv och att borra bort lagom mycket ben. Och för att övningen ska bli realistisk måste den blivande tandläkaren känna motståndet från tand och ben när han eller hon sveper den virtuella borren i små penslande rörelser. Det klarar simulatorn med hjälp av känselåterkoppling, haptik.
Simulatorn, som än så länge är en prototyp, har testats av flera käkkirurger som undervisar vid KIs Tandläkarhögskola. I början av året användes den av 60 tandläkarstudenter som går sin sista termin på utbildningen.
För Forsslund Systems återstår en hel del vidareutveckling, bland annat för att stödja fler patientfall där visdomständerna har knepigare former och placeringar. I höst ska simulatorn vara klar för lansering vid en tandläkarkongress i Singapore.
HiQ har som mest haft sex personer involverade i projektet. Företaget ser det som ett sätt att öka sin kompetens inom känselåterkoppling.
- Haptik är lite i sin linda i industrin och avancerade haptikrobotar är fortfarande dyra. Men priserna sjunker och vi tror att tekniken kan vara intressant i alla möjliga tillämpningar, från spelbranschen till Jas-simulatorer, säger konsultchef Helena Forsmark.