Startup

Videoplaza – årtiondets stjärnföretag

Riskkapitalbolaget Sting i Kista firar tio år som ”affärsaccelerator” och ”företagskuvös” och firade det med en stor jubileumsgala förra veckan. Ett nyinstiftat pris delades ut till Stings mest framgångsrika startupföretag – Videoplaza.

Publicerad

Videoplaza startades 2007 av Sorosh Tavakoli, Alfred Ruth och Dante Buhay med en egenutvecklad teknik som gör det möjligt att lägga klickbara annonser i tv-program som sänds över internet.

Reklamen dyker upp en bit in i webb-tv-sändningen som en liten klickbar banner nere i ena hörnet av tv-bilden.

Om man klickar på bannern pausas tv-programmet och reklamen lägger sig över tv-bilden. Formatet kan exempelvis innehålla ett bildspel, och om man klickar på själva bilderna kan tittaren föras vidare till annonsörens webbsajt.

Kanal 5 var först att använda sig av Videoplazas teknik i sina webb-tv-sändningar med bland andra Bregott och H&M som annonsörer.

Också TV4, DN, Sydsvenskan och Bonnier Tidskrifter reagerade snabbt på det nya annonssystemet för webb-tv och skrev avtal med Videoplaza.

2009 kom Videoplaza in på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-lista för lovande innovationsföretag och året efter kunde Videoplaza plocka in 12 miljoner dollar från internationella riskkapitalbolag.

I dag har företaget kunder i 17 länder.

Sting, som står för Stockholm Innovation and Growth, ägs av stiftelsen Electrum, som är en samverkan mellan näringsliv, forskning och Stockholms stad. Innovationsbron och KTH är Stings huvudpartners

Sedan starten 2002 har Sting antagit och stöttat 92 unga innovationsbolag. 67 stycken är fortfarande kvar på banan vilket innebär en överlevnadsgrad på nästan 80 procent.