Krönikor

Vem tar ansvar för att rena PFAS-vattnet?

Brandövningsplatsen på F17 i Blekinge. Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT
Karlsborg. Foto: Jonas Forsberg/Naturfotograferna/TT
Villabranden i Hamre bröt ut tidigt i januari 2015. Foto: Magnus Jonsson
Dagen efter att räddningstjänsten hade använt brandskum för att släcka en villabrand i Hamre utanför Hudiksvall 2015 kom bubblor ur kranen hos grannen. Flera i byn har fortfarande höga halter PFAS i sitt kranvatten. Foto: Magnus Jonsson

ANALYS. Just nu pågår flera juridiska tvister om PFAS-förorenat vatten, men det är inte säkert att de ger svar på den viktigaste frågan: Hur får vi bort gifterna? Det skriver Ny Tekniks reporter Linda Nohrstedt.

Publicerad

I flera år tränade Försvarsmakten med PFAS-haltigt brandskum, avsett för att släcka olje- eller bensinbränder, på flygflottiljen F17 i närheten av Kallinge i Blekinge. PFAS-ämnena spreds från brandövningsplatsen till grundvattnet och vidare till dricksvattnet. 2013 upptäcktes att dricksvattnet som gick till Kallinge innehöll höga halter.

Kallingeborna begärde ersättning från det kommunala vattenbolaget Ronneby Miljö och Teknik och vann i april i år den första ronden i Blekinge tingsrätt. Vattenbolaget har dock överklagat och begärt prövningstillstånd i hovrätten.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här