Opinion
”Vem äger datan? Det är den stora knäckfrågan”

LEDARE. Bankdirektivet krockar med den nya dataskyddsförordningen GDPR som träder i kraft nästa år, skriver Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson.
Öppenhet och samarbete. Så skapas framtidens banktjänster. Det är en av anledningarna till att EU:s kommande betaltjänstdirektiv PSD2 tas emot med öppna armar av fintechbolagen. Direktivet innebär att bankerna tvingas öppna sin data och tjänster för externa parter.
Flera banker ogillar så klart detta och vill behålla kontrollen. Därför är det glädjande att Nordea och Swedbank går i bräschen och satsar på öppna api:er som gör det möjligt för andra utvecklare att bygga nya finansiella tjänster baserat på bankernas data och infrastruktur.
Det finns dock ett stort problem. Bankdirektivet krockar med den nya dataskyddsförordningen GDPR som träder i kraft nästa år. I dagsläget är det oklart vilket av direktiven som står över det andra. Vem äger datan? Det blir den stora knäckfrågan som måste lösas för att vi ska få fler och bättre banktjänster som utvecklas av andra än bankerna. Våra reportrar Kalle Wiklund och Peter Ottsjö har synat problematiken. Ta del av hur bankerna och fintechbolagen resonerar här.
Intresset för artificiell intelligens ökar stadigt. En av de stora rösterna inom området tillhör svensk-amerikanen Max Tegmark, professor i fysik vid Massachusetts Institute of Technology, MIT. Han besökte nyligen Sverige för att lansera sin bok Liv 3.0. Boken handlar om att vara människa i den artificiella intelligensens tid och har fått stor uppmärksamhet. Inte minst i USA. Läs vår långa intervju med Max Tegmark här och fundera på om Max har rätt när han kallar ai för den största förändringen i mänsklighetens historia.
När vi summerar trafiken till nyteknik.se för perioden september och oktober 2017, ser vi att vi slår trafikrekord och närmar oss 300 000 unika besökare per vecka. Stort tack till dig som läser oss här och på nätet!