Digitalisering

Varnar för fler luriga webbläsartillägg

Chrome
Chrome

Tilläggsprogrammet ”Webpage screenshot” i webbläsaren Chrome registrerar och skickar olovligen vidare information om användarens surfande. Men programmet är inte det enda som hämtar mer än det lovar.

Publicerad

Dagens Nyheter rapporterar om att det finns en dold kod i det populära tilläggsprogrammet "Webpage screenshot" till webbläsaren Google Chrome. Flera stora svenska företag och över en miljon vanliga datoranvändare har ovetande drabbats av spionage.

– Tillägget hämtar hem mycket mer uppgifter än man har sagt att man vill ge. Det är fenomen i sig just med tilläggsprogram till webbläsare som gör mer än man tror, säger Robert Jonsson, ställföreträdande chef för cert.se vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Enligt Robert Jonsson är det enkelt för utgivaren att förändra funktionaliteten i tillägg i webbläsare efter att de har installerats. Och även om Google testar programmet kommer de aldrig kunna garantera vad som händer vid varje givet tillfälle eftersom man inte kan styra vad som händer med programmet efter att man har hämtat hem det.

– Det är ett bra sätt att lägga in sabotageprogram om det är det man är ute efter.

För att vara på den säkra sidan bör vanliga datoranvändare enbart ladda ner tillägg som man faktiskt vet att man behöver och som kommer från stora, pålitliga utgivare. Och om man prompt vill ha ett program från en okänd utgivare kan det löna sig att göra en sökning på nätet om produkten innan man laddar ner den.

– Om man söker på det här programmet, ”Webpage screenshot”, så hittar man ganska lätt information om att det har de här oönskade funktionerna, säger Robert Jonsson.

Efter avslöjandet om spionprogrammet har Google beslutat att stoppa ”Webpage screenshot” med omedelbar verkan, skriver dn.se.