Värmepumpar kopplas till elnätet

2015-02-17 23:00  

Norr om Uppsala kommer 500 villaägare att hjälpa till att reglera elnätet genom sina värmepumpar. På köpet sparar de energi och får en jämnare inomhustemperatur.

Det kommer allt fler prylar för det smarta hemmet, allt från appar för att sköta belysningen till apparater som styrs av aktuellt elpris.

– Men vad händer med elnätet om alla värmepumpar plötsligt slår på för att elpriset går ner? När prylar börja ta egna beslut kan det få stora konsekvenser för elbolagen, utan att de har möjlighet att påverka, säger Joachim Lindborg, projektledare på organisationen Sustainable Innovation.

Tillsammans med elbolaget Upplands energi och företaget Ngenic driver Sust ett treårigt projekt, delvis finansierat av Energimyndigheten, som går ut på att styra värmepumpar så att det gynnar både villaägaren och elbolaget.

Under de närmaste månaderna ska 500 villaägare inom Upplands energis nät få tillgång till Ngenics standardutrustning för att styra inomhustemperaturen.

– Precis som vid bilkörning lönar det sig att köra mjukt och snålt. Vi räknar med att en villaägare kan minska energiförbrukningen med upp till 20 procent, säger Björn Berg, arbetande styrelseordförande på Ngenic.

Han säger att många värmesystem fortfarande bara är baserade på utomhustemperaturen. Ngenic väger in en rad andra faktorer som inomhustemperatur och väderprognoser. Genom självlärande algoritmer lär sig systemet hur värmen sprider sig i huset från den aktuella värmepumpen. De tar också hänsyn till saker som solinstrålning och elpris.

Även elbolaget ska tjäna på energibesparingen. När elnätet är hårt belastat kan styrsignaler gå till värmepumparna som slår av. På så sätt kan effekttopparna kapas.

– Vi räknar med att kunna minska belastningen i elnätet med minst 1 MW på det här sättet, säger Björn Berg.

Joachim Lindborg är delvis kritisk mot storskaliga demonstrationsprojekt som Norra Djurgårdsstaden.

– De drivs oftast på elbolagens villkor, utan krav på lönsamhet. Vi vill vända på det och utgå från vad elkunderna vill ha.

 


Följ Ny Teknik på Facebook!

 

Marie Alpman

Mer om: värmepumpar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer