Populärteknik

”Världens minsta dator” är mindre än ett saltkorn

Till vänster en modul med två minimala datorer och 64 moderkort. Till höger en bild på den millimeterstora datorn i en hög med grovkorniga saltkorn. Foto: IBM via Mashable
Till vänster en modul med två minimala datorer och 64 moderkort. Till höger en bild på den millimeterstora datorn i en hög med grovkorniga saltkorn. Foto: IBM via Mashable

IBM har visat upp en dator som mäter blott en kvadratmillimeter och är kraftfull ”som en x86-processor från 1990”.

Publicerad

Om du tycker att det är för lätt att tappa bort USB-minnen kommer du att hata IBM:s nya dator.

Under konferensen IBM Think visade bolaget upp vad de själva hävdar är världens minsta dator. Det lilla kraftpaketet är bara en gånger en millimeter, skriver nyhetssajten Mashable.

IBM själva säger att datorn är mindre än ett saltkorn, men där får vi poängtera att de fuskar lite genom att använda ganska så grovkornigt salt i sina beräkningar.

Datorn är ändå ett imponerande steg. På chippet finns ”hundratusentals” transistorer, en okänd men troligen minimal mängd arbetsminne och en krets som kan sköta dataöverföring och bildigenkänning via led-lampor. Allt drivs av en pytteliten solcell.

Den lilla rackaren uppges ha beräkningskraften hos ett ”x86-chipp från 1990”. Då pratar vi förmodligen en processorkraft som ligger runt beskedliga 20-30 MHz.

Men datorn kommer förstås inte att konkurrera med råkraft utan med en tillverkningskostnad på under en krona. Den är tänkt att användas som en avancerad sensor inom exempelvis godstransport.

IBM räds inte heller modeorden artificiell intelligens och blockkedja. Datorn ska ha förmåga att utföra enklare dataanalys och den insamlade informationen kan användas i blockkedjeapplikationer.

Än så länge är det bara en prototyp som testas, men IBM ser att den här typen av mikroenheter kommer att bli vanliga de närmaste åren.