Miljö

Världens koldioxidutsläpp högre än någonsin

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

En prognos för helåret 2018 visar att koldioxidutsläppen i världen är högre än något år tidigare. Bakom de dystra siffrorna finns en ökad användning av fossila bränslen som kol, olja och naturgas.

Publicerad

De sammanlagda utsläppen av koldioxid i atmosfären väntas sluta på rekordhöga 37,1 miljarder ton under 2018, vilket innebär att utsläppen ökat med 2,7 procent jämfört med 2017.

Det visar en rapport som tagits fram av forskare inom den internationella organisationen Global Carbon Project och som presenteras i samband med FN:s pågående klimatmöte i Polen.

”För att nå målen i Parisavtalet måste ambitionsgraden börja öka nu, och i en betydande takt”, säger klimatforskaren Robbie Andrew i ett uttalande.

Användningen av kol, olja och naturgas ökar

Siffrorna för 2018 förklaras med en ökad användning av kol, olja och naturgas, och grusar de tidigare förhoppningarna om att ökningen under 2017 bara var tillfällig efter två års inbromsning.

Den snabba tillväxten av solenergi, vindkraft och elbilar är ännu inte tillräcklig för att utsläppen ska börja minska, och ännu mindre för att klara tvågradersmålet i Parisavtalet, konstaterar forskarna.

Fyra jättar står för en dryg majoritet av utsläppen: Indien, Kina, USA och EU. Indiens utsläpp väntas öka med 6,3 procent, Kinas med 4,7, USA:s med 2,5, samtidigt som prognosen är att EU utsläpp minskar med 0,7 procent.

Koldioxidutsläppen i den resterande delen av världens länder väntas öka med 1,8 procent.

Rapporten: Nästan alla länder ökar utsläppen

Nästan alla länder har bidragit till ökningen av utsläppen, antingen genom att släppa ut mer än tidigare eller genom att inte genomföra minskningar i tillräckligt hög takt, enligt rapporten.

Den globala temperaturhöjningen beräknas till 3,5 grader fram till 2100, och kan bli ännu större om alla kända tillgångar av fossilt bränsle används till dess, enligt FN.