Opinion

”Världen investerar i kiselkarbid - men Sverige rustar ned”

DEBATT. Behovet av elenergi ökar dramatiskt i världen. Att få fram nya tekniska lösningar för effektivare elenergianvändning är helt nödvändigt. USA och Japan har insett potentialen i kraftelektronik baserad på kiselkarbid och satsar stort på forskning och utveckling. Sverige gör precis tvärtom, enligt debattörerna.

Världens behov av elektrisk energi ökar dramatiskt. USA spår enhundraprocentig ökning till 2040. Att få fram nya tekniska lösningar på effektivare elenergianvändning och mindre förluster vid generering, distribution och konsumtion av elektricitet är helt nödvändigt. Kiselkarbidbaserad kraftelektronik är svaret på många av morgondagens behov. Det har USA och Japan insett och storsatsar på FoU inom kiselkarbid. Sverige gör tvärtom.

Det ökade energibehovet ställer stora krav på såväl elproducenter och elkrävande industri som på klimatet och miljön. I dag är bara 20 procent av världens energisystem baserade på kraftelektronik. Om 15 år kommer 80 procent att behöva kraftelektronik, enligt John Muth, vice direktör på Power America, USA.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här