Samhälle

USA och Nordkorea i gemensamt uttalande om nedrustning av kärnvapen

USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un promenerar från lunchen på ön Sentosa i Singapore. Foto: Pool Photo by Anthony Wallace via AP / TT
USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un promenerar från lunchen på ön Sentosa i Singapore. Foto: Pool Photo by Anthony Wallace via AP / TT

USA:s militärövningar i regionen kan komma att stoppas, säger Donald Trump under sin presskonferens efter det historiska toppmötet med Nordkoreas ledare. Han öppnar också för att ta hem de amerikanska soldaterna i Sydkorea.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

Sanktionerna mot Nordkorea blir dock kvar tills vidare.

– Jag tror att han vill göra vad som är rätt, säger Trump om Nordkorealedaren, vid den amerikanske presidentens egen presskonferens som föregicks av en lång och dramatisk video som bland annat innehöll klipp på de båda ledarna i olika situationer, visad på storbildsskärmar.

– Så fort han är hemma i Nordkorea kommer han att starta en process som kommer att göra väldigt många människor väldigt glada.

President Trump beskrev sitt möte med Kim Jong-Un som ”ärligt, rakt och produktivt”, och sade att de båda lärt känna varandra väl.

Krigsövningarna kan stoppas

Dokumentet som deras möte mynnade ut i innebär att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un lovar att arbeta för ”total kärnvapennedrustning på Koreahalvön”. I utbyte ska hans regim få säkerhetsgarantier från USA.

På frågan om vilka säkerhetsgarantier som Nordkorea kommer att få säger Trump, utan att gå in på detaljer, att krigsövningarna kommer att stoppas. Sannolikt syftar han på de gemensamma övningar som USA och Sydkorea regelbundet genomför i regionen, och som Nordkorea uppfattar som en djup provokation.

– Det kommer att göra att vi sparar mycket pengar, säger Trump.

USA:s president säger även att han på sikt vill ta hem de amerikanska soldaterna i Sydkorea.

– Vi har nu 32.000 soldater i Sydkorea, och jag vill kunna dra tillbaka dem, men det är inte en del av ekvationen i nuläget.

”Han vill mer än jag”

Trump säger sig vara övertygad om att Kim menar allvar med sina löften.

– Jag tror att han vill göra detta mer än jag vill, han önskar en ljus framtid för Nordkorea.

Kim Jong-Un ska också ha lovat att Nordkorea kommer att förstöra en plats där man gör tester av delar till robotar, utöver det som står i det gemensamma dokumentet, enligt Trump.

När presidenten får frågor om Nordkoreas historia av brott mot mänskliga rättigheter svarar han mycket kortfattat:

– Vi pratade om det helt kort. De kommer att göra saker, jag tror att han vill göra saker.

”Väldigt begåvad”

Han återupprepade även sitt beröm av diktatorn.

– Han är väldigt begåvad, säger Trump, och ger sig därefter in i ett resonemang om att väldigt få personer skulle klara det som Kim klarat av vid så ung ålder.

På frågan om hur han ser på Nordkoreas hantering av den amerikanske medborgaren Otto Warmbier som dog efter fångenskap i diktaturen svarar Trump, bland annat:

– Otto Warmbier var en väldigt speciell person, hans föräldrar är goda vänner till mig.

– Jag tror att utan Otto skulle inte allt detta ha hänt. Otto dog inte förgäves.

Trump bekräftar även att han ämnar bjuda in Nordkorealedaren till Vita Huset i framtiden samt upprätta formella diplomatiska kontakter med Nordkorea.

– Det är en väldigt stor dag, ett mycket stort ögonblick i världens historia.

Överenskommelse i fyra punkter

I dokumentet som skrevs under av de två ledarna listas följande fyra punkter de kommit överens om:

”USA och Nordkorea åtar sig att etablera nya relationer mellan USA och Nordkorea, i enlighet med önskemålen från folken i de båda länderna om fred och välstånd.”

”USA och Nordkorea ska enas i sin ansträngning att skapa en långvarig och stabil fred på Koreahalvön.”

”Som en bekräftelse av Panmunjomdeklarationen från den 27 april 2018 åtar sig Nordkorea att arbeta för en total kärnvapennedrustning på Koreahalvön.”

Syd- och Nordkorea lovar fred och nedrustning

Den fjärde punkten nämner att länderna åtar sig att identifiera kvarlevorna efter krigsfångar och försvunna stridande (i Koreakriget) och sända hem dem som sedan tidigare är identifierade.

”Snabb nedrustning”

Kamerorna smattrade intensivt när Trump och Kim tidigare på morgonen, svensk tid, satte sig ner för att skriva under dokumentet, på varsin stol vid ett massivt träbord och framför amerikanska och nordkoreanska flaggor. Innan de kom in i rummet kunde en person ur den nordkoreanska staben ses noggrant torka av Kims penna med en trasa.

Efter att ha skrivit under tog de båda ledarna varandra leende i hand.

– Det gick bättre för oss båda än någon kunnat förvänta sig. Och detta kommer att leda till mer och mer, sade Trump.

Även Kim var nöjd.

– I dag har vi haft ett historiskt möte och beslutat att lämna det förflutna bakom oss och vi står i begrepp att skriva under ett historiskt dokument, sade han, enligt AFP.

– Världen kommer att bevittna betydande förändringar.

Reserverade leenden

Trump och Kim höll sitt toppmöte på hotellet Capella på ön Sentosa i Singapore. Klockan 09:04 lokal tid kom det första, historiska handslaget. Då var det mer sammanbitna miner och reserverade leenden.

– Trevligt att träffa dig, herr president, sade Kim, enligt nyhetsbyråer.

Därefter tog Trump Kim över ryggen och ”föste” honom lätt in i rummet där deras möte på tu man hand hölls. Det varade i trekvart. Därefter släpptes respektive lands delegationer in, bland annat med utrikesministrarna Mike Pompeo och Ri Yong-Ho.

Det är första gången som en sittande amerikansk president träffar Nordkoreas högste ledare. Att de ens skulle kunna mötas var i stort sett otänkbart bara för några månader sedan, då de båda ledarna utbytte en rad förolämpningar och hot med varandra.