Digitalisering

Uppror mot Sony efter Playstation-stopp

Sony gör sig inte populära. I över en vecka har nätverket till spelkonsolen Playstation varit nedstängt. Användarnas högst personliga uppgifter har stulits. Upproret är i gång.

Publicerad

Men sedan en vecka ligger nätverket nere på grund av att det har hackats. Troligtvis är det en enskild individ som ligger bakom attacken, enligt IDG News och inte en så kallad ddos-attack.

Sony har bekräftat att arbetet är igång med att bygga upp systemet och infrastrukturen i nätverket ska förbättras. Inkräktaren i systemet uppges dock ha kommit över användares kontaktuppgifter, inloggningsuppgifter och möjligen kontokortsinformation tillhörande användarna.

Sony har en spelkonsol kallad Playstation 3 som möjliggör för användarna att spela mot varandra via nätverk.

Sony har anlitat ett externt säkerhetsbolag som har till uppgift att utreda inbrottet i nätverket.

Risk finns nu för nätfiske, så kallade phishing-attacker. Sony meddelar därför att man inte kommer att fråga efter användaruppgifter via mejl.

På flera forum rasar användarna mot Sonys Playstation på grund av det inträffade. Därför går företaget ut med följande fråga-svarinformation, FAQ:
http://faq.en.playstation.com/cgi-bin/scee_gb.cfg/php/enduser/std_adp.php?locale=en_GB&p_faqid=5593

Playstation Network har omkring 70 miljoner användare. 2010 gjorde tjänsten en vinst på över fem miljarder kronor, enligt Reuters.