Populärteknik

Uppgifter: Facebook betalade tonåringar för att installera spionapp

Foto: Susanne Lindholm / TT & TT / AP Photo / Geert Vanden Wijngaert
Foto: Susanne Lindholm / TT & TT / AP Photo / Geert Vanden Wijngaert

Unga användare fick upp till 180 kronor i månaden för att installera en app som gav Facebook tillgång till integritetskänslig information, skriver Techcrunch.

Publicerad

Sedan tre år tillbaka har Facebook drivit ett program med målet att samla in integritetskänslig data från frivilliga som har fått betalt för sin medverkan. Enligt sajten Techcrunch har personer i åldrarna 13 till 25 år fått upp till drygt 180 kronor i månaden för att installera en Ios- och Androidapp med namnet ”Facebook Research”.

Appen krävde att användarna installerade ett särskilt root-certifikat, som gav Facebook möjlighet att ta del av privata meddelanden, e-post, websökningar och surfhistorik. Via appen fick användarna också uppmaningen att ta skärmdumpar på deras orderhistorik från Amazon, och sedan skicka informationen till Facebook.

Facebook kan bryta mot Apples regler

Att Facebook Research-appen kräver att användarna installerar ett root-certifikat kan bryta mot Apples regler för apputvecklare. Det certifikat används är nämligen avsett för appar som ger företag fjärråtkomst till anställdas arbetstelefoner. Enligt Apples regler får den typen av certifikat inte installeras på privatpersoners telefoner, skriver Techcrunch.

Facebook verkar dessutom ha försökt dölja sin inblandning i appen. I Snapchat-annonser för appen, där man letar efter personer mellan 13-17 år, har det framställts som att det är beta-testar-tjänsten uTest som står bakom projektet, exempelvis. Först när användarna ska installera appen har framgått att det är Facebook som driver projektet.

Representant: ”Vill bara ha hjälp att förbättra Facebook”

I en kommentar till Techcrunch bekräftar Facebook att forskningsprojektet existerar.

”Precis som många andra bolag bjuder vi in personer att delta i forskningsarbete som hjälper oss att identifera saker som vi behöver förbättra”, skriver en Facebook-representant till sajten.