Miljö

Unesco varnar att 49 världsarv hotas av klimatförändringar

Unescos huvudkontor i Paris. Foto: AP Photo/Francois Mori/TT
Unescos huvudkontor i Paris. Foto: AP Photo/Francois Mori/TT

Allt fler kulturarv ligger pyrt till på grund av klimatförändringar. Enligt FN-organet Unesco är 49 världsarv i medelhavsområdet i fara, rapporterar SVT.

Publicerad

Ett exempel på utvecklingen är kulturstaden Venedig som nyligen drabbades hårt av ett oväder. Hela 75 procent av staden översvämmades vilket resulterade i att den snart tusenåriga Markuskyrkan åldrades tjugo år på en dag.

– Vi är ganska sena i vår reaktion. Tyvärr är det den här typen av scener vi sett i Venedig som vi kommer att se mer av framöver, säger Mats Djurberg, generalsekreterare för Svenska Unescorådet, till SVT.

Men det är inte bara Venedig som hotas akut i medelhavsområdet. Även Dubrovnik, Valletta och Korfu ligger i farozonen för att förstöras av stigande havsnivåer.

Dessvärre har bevarandet av kulturarv hittills inte varit bland de hetaste ämnena i klimatdebatten. Något Mats Djurberg hoppas att det hädanefter blir ändring på:

– Kulturarv är väldigt centralt i ett samhälle. Det är någonting som bidrar till social sammanhållning. Studier på människor i krissituationer visar att de självfallet vill ha mat och husrum men kulturarv kommer väldigt högt upp på den listan.