Digitalisering
Umeå ska bli smart stad
Umeå får 40 miljoner kronor från EU för att bli en smartare stad. Pengarna ska bland annat gå till att utveckla en busshållplats som dockar fast vid bussen.
EU-pengarna ska investeras i stadsdelen Universitetsstaden, där sjukhuset, universitetet och Uminova Science Park ligger.
– Ambitionsnivån för Universitetsstaden är redan hög och nu får vi möjlighet att göra ännu mer, säger Hans Lindberg, kommunstyrelsens ordförande i Umeå, i ett pressmeddelande.
Universitetsstaden växer och många nya bostäder byggs här. Tack vare EU-pengarna kommer området även förses med flera tekniska innovationer. Till exempel ska ett nytt styrsystem för bostäder utvecklas.
– Vi vill testa ifall studenterna själva via en app kan styra sin lägenhet. De kan till exempel sätta lägenheten i viloläge på sommaren genom att sänka värmen eller stänga av kyl och frys, berättar Carina Aschan, projektledare på Umeå kommun.
Dessutom ska en ny typ av busshållplats tas fram för att minska energiförlusterna när passagerare går av och på fordonet.
– Vi tänker oss en hållplats som dockar fast vid bussen, så att människorna går direkt in i bussen, säger Carina Aschan.
På så sätt räknar man med att elbussarna i området kan köra längre på varje laddning, eftersom elen inte behöver användas i lika stor utsträckning till att värma upp passagerarutrymmet.
Det finns också planer på att dela värme från bergvärmehål mellan flera aktörer.
– I området finns redan geotermiska lager, vi ska se om det går att få till en delningsekonomi så att alla laddar lagret med värme och kyla och den som behöver får ta ut värme eller kyla, utan att det blir sälj och köp av det, säger Carina Aschan.
I området ska laddstationer sättas upp för elbilar och elcyklar, där el från solceller lagras i batterier, som sedan fordonen kopplar upp sig på. Tanken är att också överskott från andra verksamheter ska kunna laddas över till batterierna.
Projektet som nu har fått EU-stöd kallas Ruggedised och involverar även Rotterdam och Glasgow. Det drar igång i november och ska löpa på fem år. Ambitionen är att de lösningar som utvecklas och visar sig vara lyckade sedan ska bli standard i större skala.
– Vi känner oss jättestolta. Vi har alltid vetat att Umeå är bäst i världen, nu kanske andra också förstår det, säger Carina Aschan.