Populärteknik

Tyget som lagar sig självt

Efter nedsänkning i vatten 'smälter' de preparerade tygbitarna samman. Foto: Pennsylvania State University
Efter nedsänkning i vatten "smälter" de preparerade tygbitarna samman. Foto: Pennsylvania State University

Med en ny metod kan kläder bli självreparerande.

Publicerad

Forskare vid Pennsylvania State University har utvecklat en metod som gör att kläder kan reparera sig själva om de fått ett hål eller en reva.

Tyget som kan vara av exempelvis bomull eller ull doppas i olika vätskor som ger en mikrometertjock polyelektrolytisk beläggning. Den består av positivt och negativt laddade polymerer som påminner om  de proteiner som finns i bläckfiskarnas tänder vilka även de har självreparerande egenskaper, skriver universitetet.

När det preparerade tygstycket och lagningslappen sedan läggs i vatten och sätts under press ”smälter” tygbitarna ihop till en stark lagning som exempelvis tål maskintvätt.

Tillförseln av lagningsvätskorna kan göras efter tyget gått sönder. Den kan även göras direkt när trådarna till tyget tillverkas vilket kan göra att kläder redan från början får självreparerande egenskaper.

Beläggningen kan också blandas upp med olika enzymer som kan bryta ner giftiga ämnen vilket gör att de behandlade tygerna kan användas för att tillverka exempelvis skyddskläder.