Innovation

Två nya planeter hittade med hjälp av ai

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Två tidigare okända planeter har upptäckts med hjälp av ny en algoritm. Astronomer hoppas nu att artificiell intelligens ska kunna ge dem fler ledtrådar om gömda planeter.

Publicerad

En ny algoritm framtagen av en astronomstudent har hittat två nya planeter i arkivet från K2-uppdraget med Keplerteleskopet. Upptäckten ger astronomer hopp om att hitta ännu fler gömda planeter som missats i arkivet, skriver The University of Texas Austin.

Enligt Andrew Vanderburg, forskare i astronomi på universitet och hos Nasa, är K2-data svårare att arbeta med än andra eftersom farkosten hela tiden rör på sig. Där får ai hoppa in och briljera.

Vanderburg förklarar att även om varje stjärna på himlen hade en planet i samma storlek som Jorden runt sig så skulle vi ändå inte upptäcka dem med Kepler. Datan kan vara för ljudlig eller så ligger planeterna bara inte rätt till för att vi ska ha möjligheten att se dem.

Ai:n får alltså i uppgift att hjälpa till att regelbundet söka i arkivets data för att hitta dessa som missats. Och den här upptäckten är ett bevis på att ai:n faktiskt gör sitt jobb.