Innovation

Tusentals unga tävlar om fint uppfinnarpris

Emilie Jansson och Ida Klerstad fick 2009 dela på fem tusen kronor för sin dubbelbottnade kundvagn. Foto: Camilla Svensk
Emilie Jansson och Ida Klerstad fick 2009 dela på fem tusen kronor för sin dubbelbottnade kundvagn. Foto: Camilla Svensk
Sofia Talborn Björkvi
Sofia Talborn Björkvi

Uppfinnartävlingen Finn upp har förnyat sig rejält i år. Men antalet tävlingsbidrag har nästan halverats.

Publicerad

3 288 uppfinningar har anmälts till årets upplaga av Finn upp, Sveriges största uppfinnartävling för elever i årskurs sex till nio. Det är en minskning med 47 procent jämfört med när tävlingen arrangerades förra gången år 2009. Då tampades 6?230 innovationer om priserna.

– Förhoppningsvis är det en tillfällig dipp. Anledningen kan vara att vi har gjort stora förändringar i år och att det nya betygssystemet har tagit mycket tid och kraft, säger Sofia Talborn Björkvi, verksamhetsansvarig för Finn upp.

En nyhet är att alla bidrag skickats in via webben i år. Syftet är att nå ut direkt till eleverna och att minska administrationen. Samtidigt kan det ha orsakat problem för skolor som har få datorer eller kanske saknar skannrar.

Slutfinalen 28 maj avgörs liksom tidigare på Berns i Stockholm. Ett nytt grepp är att det först blir regionala finaler runt om i landet. Precis som i Melodifestivalen.

– Vi vill ge fler elever en chans att visa upp sina innovationer inför en jury och publik, säger Sofia Talborn Björkvi.

Ytterligare en nyhet är att Ericsson går in som tävlingens huvudsponsor.

Finn upp arrangeras av Ingenjör­samfundet för att främja intresset för teknik och naturvetenskap. Sedan starten 1979 har fler än 50 000 uppfinningar sänts in.

Uppfinnare som tog priset 2009

Dubbelbottnad kundvagn. Emilia Jansson och Ida Klerstad, Lidingö

Nappflaska som ändrar färg efter temperaturen. Fanny ­Jonsson, Sundbyberg.

Härstårman visar bilarna att man vill korsa övergångsstället i mörker. Hampus Larsson, Christoffer Dahlqvist och Daniel Gil Lazaro, Uddevalla

Cykelstyre som kan fungera som lås. Alma Andersson, Karlskoga.

Påslås som smidigt försluter fryspåsar. Emelie Sandström, Umeå.

Plåster för fingertoppen med form som en fingerborg. Chanel Forsström, Stockholm.

Supertratt visar när tanken är full. Erik Lindgren, Tobias ­Biström och Sebastian Wahlström, Norsjö