Digitalisering

Tunga industriaktörer öppnar gemensamt ai-labb i Göteborg

Daniel Gillblad, nybliven medföreståndare på AI Sweden. Foto: RISE
Daniel Gillblad, nybliven medföreståndare på AI Sweden. Foto: RISE
Foto: Rise
Foto: Rise
Foto: Rise
Foto: Rise
Foto: Rise
Foto: Rise

Nu lanserar AI Sweden tillsammans med Zenseact, Hewlett Packard Enterprise, Ericsson och Volvo Cars ett gemensamt labb med fokus på artificiell intelligens. Labbet ska användas för tester, samverkan, experiment och utveckling av nästa generations AI-teknik inom det som kallas för edge. Totalt satsar aktörerna 30 miljoner kronor på labbet i år.

Publicerad

Labbet går under namnet Edge Lab och är en del av AI Sweden, Sveriges nationella center för artificiell intelligens. Edge innebär i det här sammanhanget att beräkningar och decentraliserat lärande görs på ”kanten” till det ställe där generering och insamling av data sker. 

– Även om vi får allt snabbare uppkopplingsmöjligheter så skulle det krävas alldeles för hög bandbredd för att kunna skicka upp alla insamlade data i molnet. Dessutom skulle detta kunna innebära integritetsproblem, säger Daniel Gillblad som är nybliven medföreståndare på AI Sweden och fokuserar på forskning och strategi.

För biltillverkare innebär edge och decentraliserat lärande exempelvis att företagen slipper samla in data från varje bil och träna den centralt. Istället skickas algoritmer och modeller till bilen och träningen genomförs på plats. Därefter förs de tränade algoritmerna tillbaka till en central punkt där insikter och data från alla olika fordon aggregeras. Det innebär bland annat att kostnader och energianvändning kan sänkas dramatiskt.

Fokuserar direkt på vårdsektorn

Ett konkret projekt som det nya labbet tar sig an omedelbart kommer från vårdsektorn, och där är bland annat Region Halland och Sahlgrenska universitetssjukhuset involverade. Projektet ska titta närmare på hur det ska bli möjligt att använda och flytta data mellan olika vårdgivare – något som enligt Daniel Gillblad idag är ganska svårt och ibland helt omöjligt. 

– Tänk om man tränar en ai-modell i ett sjukhus och en annan ai-modell i ett annat sjukhus, och sedan slår ihop kunskapen från båda sjukhus. Tänk om man sedan inte bara gör detta med två sjukhus utan många, och att man delar insikter – men inte nödvändigtvis data – från alla vårdinrättningar, tvärs över organisationsgränser. Här finns en enorm potential, säger Daniel Gillblad. 

Lanseringen av Edge Lab görs inom ramen för ett nytt strategiskt program för decentraliserat lärande. Programmet leds av AI Sweden tillsammans med ett antal partners och är finansierat av Vinnova.