Digitalisering

”TSMC:s mest avancerade halvledarutveckling flyttar inte från Taiwan”

Mei-Hua Wang, Taiwans finansminister Foto: Ministry of Economic Affairs, R.O.C.
Mei-Hua Wang, Taiwans finansminister Foto: Ministry of Economic Affairs, R.O.C.
Foto: Intel
Foto: Intel
Foto: Anders Frick
Foto: Anders Frick

EU:s plan att övertyga Taiwans halvledartillverkare att producera halvledare på plats i Europa kommer inte att fungera, enligt landets finansminister.

Publicerad

TSMC:s mest avancerade teknikutveckling kommer fortsatt att ske i Taiwan. Det sa Taiwans finansminister Mei-Hua Wang i ett samtal med journalister igår, enligt Venturebeat.

– TSMC har upprepade gånger sagt att bolagets mest avancerade teknik definitivt främst kommer att produceras i Taiwan. När det däremot gäller hur Taiwan och EU kan samarbeta så gör företag sina egna överväganden, och dessa går bra att diskutera vidare, sa Mei-Hua Wang.

Som Ny Teknik tidigare har berättat är Tysklands finansminister Peter Altmeier en av dem som aktivt kämpar för en europeisk kraftsamling kring halvledartillverkning – och då krävs aktivt samarbete med världsledande företag såsom TSMC i Taiwan.

Inte aktuellt med högteknologisk utveckling i Europa

Enligt Mei-Hua Wang är Taiwans industrier öppna för samarbete, men det är inte aktuellt att någon högteknologisk utveckling inom TSNC sker i Europa.

– I våra samtal med EU har industriellt samarbete alltid varit ett viktigt ämne, men det är inte begränsat till halvledare utan det handlar om bredare typ av samarbete, säger Mei-Hua Wang.

EU är inte ensamma om att vilja satsa på inhemsk halvledarproduktion. Exempelvis lockar Indien med miljardbelopp och andra fördelar till de som öppnar produktionsanläggningar i landet.

USA har också höga ambitioner och har faktiskt lyckats att få TSMC att satsa 12 miljarder dollar på att bygga en ny fabrik i Arizona – inte långt från platsen där Intel bygger två nya fabriker.

Diskuterar framtidsplaner med Intel och TSMC

På fredagen kommer Thierry Breton, EU-kommissionär med ansvar för EU:s inre marknad, att diskutera framtidsplaner både med Intels nya vd, Pat Gelsinger, samt chefen TSMC:s Europadivision, Maria Marced.

Det finns även redan en stor europeisk satsning på halvledare, kallad European Processor Initiative, med ambitionen att ta fram ett chip i världsklass redan år 2025 – läs mer om det här.