Miljö

Trasig frys smälte gammal is från Arktis

Foto: IBL
Foto: IBL

Delar av världens största samling av iskärnor från Arktis har förstörts efter att en frys på University of Alberta i Edmonton, Kanada, plötsligt slutade fungera.

Publicerad

Universitetet hade nyligen hämtad ett dussin iskärnor som borrats upp på fem platser i kanadensiska Arktis och försiktigt transporterar dem till Edmonton, skriver The Guardian. Kärnorna placerades i universitetets splitternya, specialbyggda frysrum men bara dagar senare gick ett larm i en av frysarna. Den hade börjat producera värme i stället för kyla och temperaturen kring de så försiktigt hämtade iskärnorna steg snabbt till 40 grader.

Glaciologen Martin Sharp rusade in i frysen för att bedöma skadorna och fann ångande vattenpölar runt de tidigare djupfrysta iskärnorna.

– Jag har haft bättre dagar, säger Martin Sharp till tidningen.

Läs mer:

Ungefär 13 procent av iskärnesamlingen, motsvarande 180 meter is, utsattes för den höga temperaturen. Ingen av iskärnorna blev dock helt förstörd och det kan fortfarande gå att utföra forskning på materialet.

– Materialet har inte helt förlorat sitt värde i ett vetenskapligt perspektiv. Det är bara tråkigt att detta hände över huvudtaget och att vi inte längre har kvar en del is som skulle kunna vara intressant, säger Martin Sharp.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!