Startup

Tobii inleder samarbete med chip-jätte kring eyetracking

Tobiis vr-headset med Eyetracking. Foto: Tobii
Tobiis vr-headset med Eyetracking. Foto: Tobii
Ett vr-headset med Qualcomms Snapdragon-processor. Foto: Tobii
Ett vr-headset med Qualcomms Snapdragon-processor. Foto: Tobii

Genom ett samarbete med Qualcomm tar svenska eyetracking-bolaget Tobii ytterligare ett kliv mot mobila headset för vr och ar.

Publicerad

Tobii har sedan tidigare berättat att de menar att ögonen är nyckeln till framtidens vr- och ar-teknik, alltså virtual och augmented reality.

Tobii, som är indelat i tre divisioner med olika inriktningar, utvecklar en patenterarad ögonspårningsteknik som redan används inom bland annat speldatorer. Nu tar företaget ytterligare ett kliv. Under torsdagen offentliggjordes ett samarbete med den amerikanska chip-jätten Qualcomm.

Målet är att göra ögonspårning tillgängligt för mobila ar- och vr-headsets utrustade med Qualcomm Snapdragon 845 Mobile VR Platform.

Samarbetet innebär att de båda bolagen kommer att ta fram en referensdesign och ett utvecklingskit för Qualcomms vr-plattform. Tobiis hårdvarudesign och algoritmer för ögonspårning, kallat EyeCore, kommer att ingå i dessa lösningar. Samarbetet innebär också att Tobii kommer att licensiera sin teknik direkt till headsettillverkare och samarbeta med dem kring den optiska lösningen.