Populärteknik

Testa livet på Mars

Marsprojketet går främst ut på matstudier inför kommande rymdfärder. Här är en måltid från den internationella rymdstationen ISS. Foto: NASA
Marsprojketet går främst ut på matstudier inför kommande rymdfärder. Här är en måltid från den internationella rymdstationen ISS. Foto: NASA

Nasa söker nu frivilliga som ska pröva hur det är att leva på Mars. Även svenskar kan bli utvalda.

Publicerad Uppdaterad

Nu finns chansen för alla rymdintresserade att prova på astronautlivet.

I ett projekt som sponsras av Nasa ska ett antal personer spendera fyra månader i en simulerad rymdbas på Mars. Den ska byggas upp på en isolerad plats på Hawaii där det finns områden som påminner om vår grannplanet.

Det som främst ska studeras är hur matvanor och måltider ska kunna utvecklas för kommande expeditioner till Mars.

Enligt ett pressmeddelande har många astronauter varit missnöjda med maten som hittills serverats i rymden. Men under en marsexpedition som kan ta över tre år är det viktigt med både god och näringsriktig mat.

Under det simulerade besöket på Mars ska de utvalda ”astronauterna” dels leva på frystorkad mat liknande den som hittills serverats i rymden. Men de ska även laga egen mat. Därför är erfarenhet av matlagning ett av kraven på dem som väljs ut.

För övrigt ställs ganska stränga krav på de sökande som i mycket liknar de som ställs på dem som rekryteras för att bli riktiga astronauter.

Bland annat krävs universitetsexamen i teknik, biologi, fysik, matematik eller datorvetenskap. Under tiden på ”Mars” förväntas deltagarna nämligen genomföra egna vetenskapliga studier som geologiska undersökningar, maskindesign eller arbete med en avhandling.

I stort sett kommer deltagarna att leva som vanliga astronauter och även bära rymddräkter som liknar riktiga sådana.

Totalt är det sex personer som ska väljas ut och sista ansökningsdag är 29 februari. Ansökan görs på ett formulär som kan laddas hem via webben.

I det finns inga restriktioner när det gäller nationalitet varför även svenskar bör kunna söka.

De som väljs ut får besked om detta i slutet av maj och i höst ska gruppen samlas för en två veckor lång förstudie.

Sedan dröjer det till början av 2013 innan det riktiga marsäventyret startar.

Enligt University of Hawaii-Manoa som tillsammans med Cornell University genomför projektet kommer deltagarna få ekonomisk kompensation inklusive kostnader för resor och uppehälle.