Digitalisering

Testa ditt kök i virtual reality

I Ikeas nya app kan du se hur ditt kommer att bli. Foto: Ikea
I Ikeas nya app kan du se hur ditt kommer att bli. Foto: Ikea
Appen funkar med HTC:s headset Vive. Foto: Jörgen Appelgren
Appen funkar med HTC:s headset Vive. Foto: Jörgen Appelgren

Ikea har släppt en första app för virtuell verklighet, vr, som tar dig runt i ditt nya kök innan det är byggt.

Publicerad

Jag anar stekpannan däruppe på spisen, drar i en kökslåda – och får den i huvudet.

– Man förstår verkligen hur det är att vara barn i ett kök, säger Jonas Stilleborn, projektledare inom 3d och vr på Ikea Communications.

Att gå runt i köket i barnhöjd är en av möjligheterna i Ikeas virtuella kök. Det går också att bli två meter lång, eller byta färg på köksinredningen med ett klick.

Satsningen på virtuell verklighet kom i gång för ett år sedan när Ikea blev kontaktade av mobiltillverkaren HTC, som var på jakt efter samarbetspartners.

– Vi förstod först inte vad ett möbelföretag i Älmhult skulle med vr till, men efter att ha testat tekniken har vi massor av idéer, säger Jonas Stilleborn.

Det virtuella köket är ett pilottest för alla som har tillgång till HTC:s nyligen släppta headset Vive. Syftet är att få synpunkter från användare om hur upplevelsen kan förbättras. På sikt hoppas Ikea att vr ska kunna användas till mer än att möblera kök och andra rum.

En idé är att ge kunderna virtuell hjälp med att skruva ihop sina möbler. En annan är att erbjuda vr-varuhus på ställen där Ikea ännu inte finns. Men tekniken skulle också kunna användas på andra sätt. Som ett led i hållbarhetsarbetet skulle kunderna kunna resa till skogen som träet i en möbel kommer ifrån.

Jonas Stilleborn ser också stora möjligheter att använda vr i produktutvecklingen. Att dra ut kökslådor som ett barn för att hitta eventuella faror är ett exempel.

Läs fler nyheter om Sveriges smartaste hem här!