TEST: Så bra funkar det digitala låset

2014-11-25 05:30  

NY TEKNIK TESTAR. Ny Teknik har testat att byta ut den vanliga nyckeln mot en digital. Det fungerade utan problem – bara man har den rätta mobilen.

Det går i dag att skippa nycklar och i stället använda mobilen. Ny Teknik har testat ett smart lås från svenska Glue. Företaget tillhör Halmstadsföretaget Phoniro som under många år sålt ett nyckelfritt system till hemtjänsten.

Glue vänder sig främst till stuguthyrare och studentbostäder, men även till privatpersoner. Själva produkten, som kommer i en låda med posten, är ett batteridrivet låsvred som ersätter det som redan sitter på insidan av dörren. Låset i sig påverkas alltså inte.

Första steget är att ladda ner appen och registrera det nya låsvredet. Sedan krävs det en stunds skruvande och justerande innan vredet sitter på plats. Det är lite klumpigt, men en fördel är att man inte behöver skruva i dörren, så det går att ta bort utan att det blir märken.

För att låsa upp öppnar man appen i mobilen och trycker på öppna-knappen. Efter några sekunder surrar motorn i gång och låset öppnas.

När det blir dags att dela ut digitala hemnycklar till familjen visar sig en begränsning. En av telefonerna är för gammal – i dagsläget krävs iPhone 4S eller senare modell. Android går inte heller, men stöd ska komma före årsskiftet, enligt Glue.

Men med återstående två telefoner fungerar tekniken utan problem under en veckas test. Appen meddelar när någon låser eller låser upp dörren och när. Här syns även status på batteriet som ska hålla upp till ett år.

Det är enkelt att dela ut extra digitala nycklar till hantverkare, bud eller en barnvakt – bara de har ”rätt” mobil.

En nackdel är att det inte går att tidsbestämma dessa ”extranycklar”. I stället måste man komma ihåg att ta bort behörigheten när till exempel hantverkaren lämnat huset och låst efter sig.

Till skillnad från andra liknande lösningar, som amerikanska August eller danska Danalock, saknas också en inställning för att låsa upp automatiskt när man närmar sig dörren. Det hade varit smidigt när man kommer hem med tunga matkassar.

Någon tidsbesparing kan man inte räkna med. Det tar lika lång tid att få fram mobiltelefonen som att leta fram nycklarna. Den stora fördelen är att slippa hålla reda på fysiska nycklar.

Säkerheten då? Enligt Glue används samma typ av kryptering som internetbanker. Och om man tappar mobilen eller den blir stulen, går det att återställa lösenordet och logga in med en annan mobil.

Den vanliga nyckeln funkar också fortfarande.


Följ Ny Teknik på Facebook!

 

Appen talar om vem som har öppnat dörren

Glue Lock

Motoriserat låsvred som styrs med en app.

De digitala nycklarna hämtas krypterat från en molntjänst.

Kommunikationen mellan mobil och lås sker med bluetooth.

Pris: 2 495 kronor
 

Klumpig design

PLUS +

 

Slipper fysiska nycklar.

Lätt att installera och använda.

Meddelande exempelvis när barnen kommer hem från skolan.


MINUS -

 

Fungerar bara med iPhone 4S och senare modeller (version för Android på gång).

Något klumpig design.

Saknar funktion för tidsbegränsad access.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer