Digitalisering

”Teknikbolagen vi önskar att vi köpt”

David Sonnek.
David Sonnek.
Dan Ekelund
Dan Ekelund
Jacob Svärdström.
Jacob Svärdström.

Även investerare gör misstag. Här avslöjar tre riskkapitalister vilka svenska utvecklingsbolag som de önskar att de hade gått in i, men inte gjorde.

Publicerad

– Jag missade bolaget helt. I dag undrar jag varför jag inte såg Neo Technology, säger David Sonnek, chef för SEB Venture Capital.

Neo Technology är bolaget som utvecklat en grafdatabas, som används för snabba sökningar i stora datamängder. Bolaget har funnits med i tre år på Ny Tekniks 33-lista – Sveriges 33 hetaste unga teknikföretag.

Bolaget grundades i Linköping 2007, och det var danska och finska riskkapitalister som först gick in med pengar. 

Conor Partners och Sunstone sats­ade närmare 20 miljoner kronor hösten 2009.  Något senare gick även amerikanska ­Fidelity in som delägare, och bolaget har fått in ­totalt 165 miljoner kronor i riskkapital. Men inget svenskt bolag är med.

– Inte ett av den svenska riskkapitalbranschens stoltaste ögonblick, säger David Sonnek.

Dan Ekelund, på Industrifonden, önskar att han fått chansen att investera i True Software, även det ett bolag som var med på Ny Tekniks 33-lista i år. Stockholmsbolaget har en databas med 1 miljard telefonnummer som erbjuds via tjänsten Truecaller.

– Jag tror att True Software kommer att kunna tjäna pengar tack vare sin nästan monopolliknande ställning, säger Dan Ekelund.

Bland delägarna finns förutom grundarna Alan Mamedi och Nami Zarringhalam det finska riskbolaget Open Ocean, som gått in med 1,3 miljarder dollar.

Jakob Svärdström, partner på KTH Chalmers Capital, vågar också medge att han är ”avundsjuk” på bolag i branschkollegornas investeringsportföljer.

– Visst, jag vet direkt ett. Luleåföretaget Behaviosec skulle ha passat oss perfekt. Ett programvaruföretag med tjänster för företag, säger han.

Behaviotec som grundades 2007 har utvecklat säkerhetslösningar som hindrar andra från att använda datorn och mobilen. Men det handlar varken om lösenord eller fingeravtryck.  Tjänsten analyserar i stället på vilket sätt som användaren skriver in lösenordet, eller använder musen.

– Vi har följt bolaget i flera år, men i början var det svårt att avgöra varför just detta säkerhetsbolag skulle lyckas i den tuffa konkurrensen. Men det verkar gå bra för dem, säger Jakob Svärdström.

Bolaget har fått in ungefär 10 miljoner kronor i riskkapital, och bland ägarna finns finska Conor Partners och Partner Invest Norr.

Tre heta bolag

Neo Technology

  • Bolaget grundades 2007 i ­Linköping av Emil Eifrém, Johan Svensson och Peter Neubauer. ­Numera ligger kontoret i San Mateo i Kalifornien. Men merparten av utvecklingen är baserad i Malmö. Produkten Neo4j är en grafdatabas, som används för snabba sökningar i stora datamängder. ”Ett amerikanskt bolag med en svensk själ”, kallade Emil Eifrém, sitt bolag i Ny Teknik tidigare i år.
  • Omsättning 2012: Ingen ­uppgift.
  • Riskkapital: Cirka 165 miljoner kronor, bland annat från Venture Partners, Sunstone Capital, Fidelity Growth Partners.

 

True Software

  • Bolaget grundades 2009 i Stockholm av Alan Mamedi och Nami Zarringhalam. Idén bakom den ständigt uppdaterade mobila appen, telefonkatalogen Truecaller med 1 miljard nummer, är att användarna bidrar med sitt eget nummer och ibland även sina ­telefonböcker.
  • Omsättning 2012: 6,5 miljoner kronor.
  • Riskkapital: 8 miljoner kronor, bland annat från finska Open Ocean.

 

Behaviosec

  • Bolaget grundades 2008 i Luleå och har utvecklat säkerhetslösningar där användarens egen ”skrivstil” används för att hindra andra från att nyttja datorn och mobilen.
  • Omsättning 2012: 2–3 miljoner kronor.
  • Riskkapital: Ungefär 10 miljon­er kronor, bland annat från Conor Partners, Partner Invest Norr.