Innovation

Teknik från Luleå ger gps – för en tia

Nu kan mobiltelefoner få satellitnavigering för mindre än tio kronor extra. Svensk teknik ligger bakom världens billigaste gps.

Publicerad

Gps-mottagare byggs i dag in i runt en femtedel av alla nya mobiltelefoner, då i de dyrare prisklasserna.

Nu vill den brittiska kretstillverkaren Cambridge Silicon Radio, CSR, förse även billiga lurar med gps. Företaget har tagit fram ett sätt för telefontillverkarna att bygga in tekniken för mindre än tio kronor extra. Hittills har det kostat dem runt det dubbla.

Bakom tekniken står det svenska bolaget Nordnav, som för två år sedan köptes av CSR för en halv miljard kronor.

Nordnav grundades i Luleå 2002. I dag ligger verksamheten i Stockholm och har cirka 20 anställda.

- Det är häftigt att det vi började med på universitetet i Luleå når volymer nu, säger Per-Ludvig Normark, en av dem som för cirka tio år började arbeta med idén som ett forskningsprojekt.

Redan då handlade det just om hur en gps-mottagare skulle bli så billig som möjligt.

Hittills har gps-mottagningen i mobiltelefoner, precis som i navigatorer, byggts in i form av en kiselkrets särskilt för gps. Den är specialanpassad för de beräkningar som krävs för att bestämma positionen utifrån signaler från ett antal satelliter.

Idén bakom den nya lösningen är att specialkretsen egentligen inte behövs.

Många av de nödvändiga radiofunktionerna finns redan i den bluetoothkrets som sitter i de flesta mobiltelefoner. Och positionsberäkningarna går att utföra i den huvudprocessor som kör telefonens kalender, spel och andra program.

En stor del av beräkningsfunktionerna i gps-kretsens kisel ersätts alltså med programvara, och resten flyttar in på samma krets som bluetoothradion.

CSR:s bluetoothkretsar sitter i runt en tredjedel av världens alla nya mobiltelefoner. Företaget levererar varje dag uppåt en miljon kretsar. Enligt Per-Ludvig Normark var sammanslagningen därför perfekt. Nordnav hade gps-lösningen medan CSR hade bluetoothtekniken och kunderna.

- Inom Nordnav använde vi en separat gps-radiokrets, men besparingen med en sådan blir inte lika stor som när man kan återanvända bluetoothradion.