Populärteknik

Tankeöverföring som fungerar

Via en EEG-utrustning styr mannens tanke råttans svans. Foto: Harvard Medical School
Via en EEG-utrustning styr mannens tanke råttans svans. Foto: Harvard Medical School

Koncentrera dig på att råttan ska röra sin svans så gör den det. Det har forskare i USA lyckats med utan några operativa ingrepp i vare sig människa eller råtta.

Publicerad

Vid Harvard Medical School i USA har man i experiment visat att en människa kan styra en råtta med tankekraft.

När en försöksperson tänkte tanken att en råtta skulle röra sin svans så gjorde den det.

Det skriver forskarna i en rapport som kan läsas på webben.

Framför en dator sitter en försöksperson med en EEG-apparat som registrerar hjärnvågorna via elektroder fastspända på huvudet. När en cirkel blinkas fram på datorskärmen genereras en väldefinierad aktivitet i personens hjärna som avläses via EEG. När personen i stället för att koncentrera sig på den blinkande cirkeln tänker tanken "rör svansen" störs EEG-signalerna och förändrar utseende. Störningen registreras av EEG-utrustningen som då skickar en triggerpuls till datorn som i sin tur sänder en signal till en nedsövd råttas hjärna via en ultraljudspuls. Forskarna har sedan tidigare undersökt var och hur pulsen ska träffa råttans hjärna för att den ska röra sin svans. Och när försökspersonen tänkte "rör svansen" så inträffade det.

Andra forskare har tidigare kunnat koppla ihop hjärnorna hos två råttor. Men då har de varit tvungna att operera in elektroder i respektive hjärna.

I experimenten vid Haward krävs inga kirurgiska ingrepp då elektroderna på både människa och råtta appliceras direkt på respektive huvud.

Försöken har gjorts med sex olika personer som alla lyckades röra råttsvansen "telepatiskt".

– Vi tror att det kan bli möjligt att använda tekniken för kommunikation mellan två människor, säger Seung-Schik Yoo vid Harvard Medical School till New Scientist.

- Då kanske en människa som blivit förlamad åter igen kan lära sig att röra armar och ben med hjälp av en terapeut som med egna tankar till en början styr rörelserna i den förlamades lemmar, säger Seung-Schik Yoo.

Andra forskare som intervjuats av New Scientist är emellertid skeptiska till sådana möjligheter. Vid experimenten vid Harward var exempelvis råttan nedsövd.

"Frågan är om en medveten hjärna kan stimuleras på detta sätt", säger en av forskarna till New Scientist.