Övriga nyheter

”Ta tillbaka kontrollen från Silicon Valley”

Vitryssen Evgenij Morozov vill inte mana till bojkott av Google. Foto: Sara Arnald
Vitryssen Evgenij Morozov vill inte mana till bojkott av Google. Foto: Sara Arnald

Västeuropas problem med ekonomi och flyktingkris innebär en stor risk att snabbväxarna från Silicon Valley tar över makten. Det menar internetkritikern Evgenij Morozov.

Publicerad

– De svaga och pressade regeringarna lämnar fältet öppet för Silicon Valley. De måste inte längre tänka på hur de ska ge medborgarna uppkoppling eller e-post eller något sådant. Google kommer att ta hand om det. Det är en lätt väg ut för regeringar och de har inte mycket annat val eftersom de är panka och har slut på idéer, säger Evgenij Morozov.

Han är forskaren och skribenten som har gjort sig känd som en av de skarpaste kritikerna av internet som en väg för att ge världens medborgare frihet och makt över sina egna liv. Han menar att nätet i dag först och främst blir ett sätt för it-jättar i Silicon Valley att öka makten över oss på bekostnad av våra regeringar.

När Digital Teknik träffar honom på Internetdagarna i Stockholm varnar han för konsekvenserna.

– Silicon Valley är nästa välfärdsstat och det är en välfärdsstat som förklarar hela världen individualistiskt. Om du är fet är det helt och hållet ditt eget fel ochberor på att du inte motionerar tillräckligt och inte på att det kan finnas strukturella problem i samhället, säger Evgenij Morozov.

Även om han är starkt kritisk till utvecklingen just nu så är han inte motståndare till tekniken som sådan. Han manar inte heller till bojkott av jättar som Google (han använder själv Gmail när vi bokar intervjun). I stället vill Evgenij Morozov att vi som medborgare ska ta kontrollen över de ”råvaror” som företagen är beroende av.

– Att tävla med Google eller Facebook i dag är att tävla med kapitalismen i sin mest avancerade form. Om Google och Facebook inte kan samla in data och hävda att den är deras så blir deras affärsmodell svagare.

Få koll på digitaliseringen av företag och samhälle med vårt nyhetsbrev Digital Teknik!