Populärteknik

Syntkonungens återkomst

1973 lanserade Robert Moog sin modulära analogsynt System 55. Nu ska den tillverkas igen. Foto: Moog Music
1973 lanserade Robert Moog sin modulära analogsynt System 55. Nu ska den tillverkas igen. Foto: Moog Music

En av de maffigaste syntar som någonsin funnits ska tillverkas på nytt efter 34 års produktionsstopp.

Publicerad

2001 fick Robert Moog Polarpriset för sin Minimoog som enligt juryn var den första kompakta praktiskt användbara synten "som banade vägen för de elektroniska ljud som har revolutionerat alla musikgenrer under den sista delen av förra århundradet".

- Jag är den första som får priset i egenskap av ingenjör. Det visar att tekniken i dag är viktig i musikskapandet, sade Bob Moog till Ny Teknik.

Minimoog lanserades 1971 men redan 1964 presenterade Robert Moog sin första synt. Ett stort otympligt instrument uppbyggt av moduler som främst användes i inspelningstudion.

Det utvecklades vidare och 1973 lanserade Moog den analoga modulsynten System 55. Ett av de maffigaste musikinstrument som någonsin sålts kommersiellt .

Men de dyra och ofta stora analogsyntarna konkurrerades ut av främst japanska digitalsyntar och det sista exemplaret av Moog System 55 tillverkades 1981.

Analogsyntarna har emellertid åter blivit mycket populära och tillverkas i nya skepnader samtidigt som originalen från 1970-talet är hett eftertraktade. Nu hänger Moog Music på det intresset och ska åter börja tillverka System 55 som byggs för hand efter originalritningarna från 1970-talet.

Men Moog ska bara bygga 55 exemplar av det 75 kg tunga instrumentet och priset blir motsvarande 285 000 kronor. Vill man dessutom ha en klaviatur får man punga ut med ytterligare 6 500 kronor.



Följ Ny Teknik på Facebook!