Startup

Swedish Algae Factory ska minska koldioxidutsläppen

33-LISTAN. Göteborgsbaserade Swedish Algae Factory arbetar med ett naturligt förekommande material som inte bara kan göra solceller mer effektiva. Det kan också göra vatten renare och användas som UV-filter i solkrämer, färger och plaster.

Publicerad

Kiselalgen som Swedish Algae Factory producerar i den 260 kvadratmeter stora pilotanläggningen i Kungshamn finns naturligt på botten av nordiska hav och sjöar. De mörka förhållandena gör den väldigt bra på att fånga ljus, men inte bara.

Algens nanoporösa skal, som består av kiseldioxid, blockerar även UV-strålning samt tar upp och avger kemiska substanser effektivt. Skalet vill Göteborgsbolaget använda till allt från effektivare solceller till bättre hudvårdsprodukter.

– Fördelen med vårt material är att det finns naturligt, är oskadligt och kostnadseffektivt, berättar Sofie Allert, vd och en av grundarna av Swedish Algae Factory.

Materialet tillverkas genom att odla kiselalgen på fosfor- och kväverikt vatten, som i dag hämtas från fiskodlingen intill, koldioxid från luften och lite kiseldioxid. Därefter separeras kiselskalet från innanmätet.

Göteborgsbolaget utsett till framtida ”klimatlösare”

Sofie Allert och Angela Wulff, professor i marinekologi, startade Swedish Algae Factory som ett forskningsprojekt 2014. Redan samma år tilldelades det Zennström Green Mentorshop Award, ett pris som lyfter fram svenska entreprenörer som arbetar för att hejda klimatförändringarna.

Förra året utsåg också Världsnaturfonden, WWF, bolaget till klimatlösare, ”climate solver”. Organisationen tror att Göteborgsbolaget kan bidra till att minska utsläppen av koldioxid med miljontals ton per år bara genom att öka effekten i dagens kiselbaserade solpaneler med 4 procent. Swedish Algae Factorys tester med Chalmers visar att kiselalgernas skal skulle kunna öka effekten i en framtida solpanel, DSSC (Dye-sensitized solar cell), med runt 38 procent.

– Inom kiselbaserade solpaneler är det bästa för oss i nuläget är att inkorporera skalet i beläggningslösningar som finns i eller på solpaneler. Vi har gjort tester med en aktör på marknaden med positiva resultat och har även påbörjat tester med ytterligare en aktör. Det viktigaste är att kunna påvisa en repeterbar och jämn effekt, säger Sofie Allert.

Att algskalet är bra på att blockera UV-strålning går att läsa i en artikel publicerad i Scientific Reports i mars. Swedish Algae Factory gör just nu tester med större globala bolag för användning av materialet som ett naturligt UV-filter inom solkrämer, färger och plaster.

Fler möjliga tillämpningar för materialet i framtiden

Swedish Algae Factory har också fått förfrågningar om att använda materialet för att förhindra beväxning på sjöskrov, som sjötulpaner. Det är ett intressant tillämpningsområde, säger Sofie Allert, som dock kräver mer forskning. Läkemedelsdistribution, drug delivery, är en annan möjlig väg, men där är tiden till marknad betydligt längre.

Senare i maj ska Swedish Algae Factorys pilotanläggning ha nått full kapacitet. Det motsvarar ungefär 30 kilo av det nanoporösa algskalet per år. Endast lite material behövs för att skapa värde i produkter berättar Sofie Allert. Exempelvis krävs ungefär 0,02 gram av materialet per kvadratmeter solpanel för att effekten ska öka med minst 4 procent.

När Swedish Algae Factory har sin första storskaliga anläggning på plats, om ungefär två år enligt planen, ska produktionen vara uppe i 1 ton per år.

Swedish Algae Factory

Gör: Utvecklar en process och teknik för att odla kiselalger och utvinna dess nanoporösa kiselskal. Skalet kan bland annat användas för att tillverka effektivare solceller samt UV-filter i solkrämer, färger och plaster. Den organiska biomassan som ses innanför algernas skal kan användas till fiskfoder, bränsle eller gödningsmedel. När kiselskalsmaterialet produceras renas även vatten, och koldioxid absorberas.

Ort: Göteborg.

Startår: 2016, innan dess drevs det som ett forskningsprojekt.

Anställda: Fyra, snart fem.

Nettoomsättning 2016: 7.000 kronor.

Nettoomsättning 2017: 26.000 kronor.

Resultat 2017: 638.000 kronor.

Riskkapital/finansiering: Investeringar från Chalmers Ventures, Almi Invest, Kic Innoenergy och Gladium. Bidrag från bland annat Energimyndigheten.

Nyemission 2017 eller hittills i år: Cirka tre miljoner kronor. Totalt har hittills knappt fem miljoner kronor tagits in i investeringar och cirka åtta miljoner kronor i bidrag och prispengar. I början av maj blev det också klart att Swedish Algae Factory får ett EU-bidrag på totalt 1.633 miljoner euro över tre år, motsvarande ungefär 17 miljoner kronor.

Huvudägare: Sofie Allert, Angela Wulff, Chalmers Ventures, Almi Invest, Kic Innoenergy och Gladium.