Digitalisering

Sverige testar direktsänd opera i 3D

Operan Faust i 3D via fibernätet.
Operan Faust i 3D via fibernätet.

Som första operahus i världen satsar Folkoperan på direktsända föreställningar i 3D. Första skarpa testet sker lördag kväll när operaföreställningen Faust skickas via fiber till filmhuset i Stockholm och spelas upp i 3D.

Publicerad

Opera som direktsänds till samtliga 3d -biografer i Folkets Hus och Parkers regi. Det är målet med den testsändning  av Faust som sker i morgon kväll.

En av eldsjälarna bakom satsningen är Pia Kronqvist, vd på Folkoperan.

Har du själv tittat på inspelningar av opera i 3D?

- Absolut. Det började med att gänget bakom tekniken kom med en 3D-kamera och filmade en snutt av föreställningen Silversjön. Det var häftigt!

Vilken är skillnaden mot opera i 2D?

- 3d är ett bättre sätt att flytta ut scenrummet till publiken. Med tekniken ser man inte bara skådespelaren som står längst fram på scenen, utan även den enskilda musikern längre bak på scenen samt dirigenten. Allt utan alla de zoomningar och klipp som 2d kräver.

Vad hoppas ni uppnå med att sända i 3D?

- Vi vill ju naturligtvis helst att alla ska komma och se opera live, men det är ju inte möjligt för alla. Nu kan premiärer visas i 3D på alla ställen där Folkets Hus och Parker har biografer med rätt utrustning.

Efter testsändningen väntar biopremiär den 12 december. Folkets Hus och Parker har i dag ett tjugotal biografer som klarar att visa 3D. De kommer samtliga erbjudas en 3d-version av Faust.

- Vi direktsänder redan idag opera från bland annat Kungliga operan och Metropolitan i New York, men det här är första gången vi sänder direkt i 3d, säger Mathias Bohman, kommunikationschef på Folkets Hus och Parker.

Vid 3d-sändningen på lördag kväll används sex 3d-kameror, som arbetar i par om två. Nyckelkomponenter i systemet från Sony är en nyutvecklad konvergenslåda samt en kontrollpanel som används för att kontrollera bländaren hos respektive kamerapar. Konvergenslådan används för att kalibrera och mäta djupet i bilderna som ska gå till högre respektive vänster öga.

Med en projektor visas sedan bilderna omväxlande på en vanlig vit duk. För att 3d-upplevelsen ska uppstå krävs avancerade 3d-glasögon.

- Men den stora utmaningen har varit att få ut det här på fiber, säger Roger Allstedt på Twentyfourseven. 

Sändningen kommer att gå över det öppna fibernät som Stockholm stad har via sitt it-infrastrukturbolag Stokab.