Opinion

”Sverige kan ta täten som gruvland”

Erik Jonsson, berggrundsgeolog SGU, adj. professor Uppsala universitet. Foto: Stephen Q
Michael B. Stephens, berggrundsgeolog SGU, adj. professor Luleå Tekniska Universitet. Foto: SKB
Jan Magnusson, generaldirektör SGU Foto: SGU

DEBATT. Sverige är ett av de få länder med gott om sällsynta jordartsmetaller. De blir allt viktigare för framtidens teknik och vi måste ta chansen att åter bli ett ledande gruvland - både genom produktion och genom forskning, skriver Erik Jonsson, Michael B. Stephens och Jan Magnusson, SGU.

Sällsynta metaller eller sådana som är svåra att utvinna har blivit oumbärliga i vårt moderna samhälle. De behövs för tillämpningar av elektronik, miljö- och kommunikationsteknik och nyupptäckta material kommer allt snabbare i bruk efter upptäckt.

"Saudiarabien har olja, Kina har sällsynta jordartsmetaller" lär Deng Xiaoping ha sagt i början av 1990-talet. Tjugo år senare är Kina den i stort sett enda leverantören av dessa alltmer betydelsefulla metaller på världsmarknaden. Japansk elektronik, sydkoreanska bilar, amerikanska solceller och danska vindkraftverk, alla är de beroende av dessa metaller från Kina. Vikten av att ha tillgång till de metaller och mineral, som högteknologisk industri i växande utsträckning efterfrågar, har blivit allt tydligare under senare år.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här