Miljö

Sverige kan bli först i EU med förbud

Miljöminister Åsa Romson (MP) vill minska spridningen av mikroplast och plastskräp till haven. Foto: Jessica Gow/TT
Miljöminister Åsa Romson (MP) vill minska spridningen av mikroplast och plastskräp till haven. Foto: Jessica Gow/TT

Mikrometersmå plastkorn i kosmetika som kan sköljas av är onödigt. Den slutsatsen drar miljöminister Åsa Romson efter att ha tagit del av Kemikalieinspektionens utredning om mikroplast.

Publicerad
Är en lag bättre än en frivillig utfasning av mikroplaster?

– Kemikalieinspektionens bedömning är att en lag skulle stödja utfasning och också göra marknaden för kosmetiska produkter mer likvärdig för alla producenter om man förbjuder mikroplaster i kosmetiska produkter från 2018, säger Åsa Romson (MP).

Kan vi som EU-land införa ett nationellt förbud?

– Det finns inget annat land i EU ännu som har förbjudit mikroplaster i kosmetika. Om vi ska ta ett nationellt förbud måste vi anmäla det till EU. Då måste man också redovisa att det här är en åtgärd som man gör tillsammans med andra åtgärder för att bekämpa problemet med mikroplast.

– Det kan vara så att vi behöver vidta flera åtgärder samtidigt för att vi ska känna att vi tar de relevanta stegen kring hela problemet.

Var det något i utredningen som förvånade dig?

– Intressant är att de har undersökt hur det ser ut på marknaden i dag och att undersökningen visar att 36 av 90 kosmetiska produkter som kan sköljas av fortfarande innehåller mikrokorn av plast. Det visar dels att plastkornen är onödiga, eftersom huvuddelen av produkterna innehåller andra naturliga korn, men också att det finns en bit kvar att gå.

Åsa Romson är väl medveten om att det inte bara är mikroplaster från kosmetika som sprids till havet. Naturvårdsverket fick därför i höstas i uppdrag att kartlägga och prioritera vilka källor i Sverige som i första hand bör åtgärdas för att minska utsläppen av mikroplast.