Innovation
Svenskt läkemedel bromsade alzheimer: ”Positiv studie”

Det svenska företaget Bioarctics läkemedelskandidat bromsade försämringen hos personer med alzheimer med 27 procent, enligt preliminära resultat.
Det är en studie av ett än så länge experimentellt läkemedel, lekanemab, som visat sig kunna sakta ner den kognitiva försämringen som uppstår hos patienter med Alzheimers sjukdom.
Resultaten presenteras i ett pressmeddelande från Bioarctics samarbetspartner Eisai, ett japanskt internationellt läkemedelsbolag, och har ännu inte publicerats i någon vetenskaplig tidskrift.
Studien omfattade nästan 1 800 patienter med tidig alzheimer som lottades till att få infusioner av lekanemab eller placebo, en verkningslös behandling, varannan vecka.
Efter 18 månaders uppföljning hade försämringen bromsats hos deltagarna i lekanemabgruppen med 27 procent, jämfört med gruppen som fick placebo.
Lekanemab är en antikropp som som blockerar så kallade protofibriller av ämnet beta-amyloid. Ansamlingar av dessa i hjärnan antas spela en viktig roll i sjukdomen. Tidigare har en lång rad av liknande läkemedel misslyckats i avgörande studier.
Behandlingen medförde också biverkningar, främst i form av hjärnsvullnad som är vanlig vid behandling av antikroppar mot beta-amyloid.
”Robust och positiv studie”
Ungefär 21 procent av patienterna som fick behandling med lekanemab hade hjärnsvullnader som var synliga i pet-kameraundersökningar. Mindre än 3 procent av dessa patienter hade symtomatiska svullnader, uppger bolagen Eisai och Biogen i sina uttalanden.
Eisai samarbetar med det amerikanska bioteknikbolaget Biogen för utveckling och kommersialisering av antikroppen Ban2401.
– Det här är en statistiskt sett robust och positiv studie, men behandlingens effekt är liten, säger Lon Schneider, läkare och expert på alzheimer som är verksam vid Keck School of Medicine, University of Southern California, till tidningen Stat News.
Lon Schneider är inte själv inblandad i studien, och betonar att experter kommer att behöva titta närmare på den mer detaljerade data som ska presenteras inom ramen för studien lite längre fram. Men utifrån den information som redan i dag är känd tror han att läkemedlet sannolikt kommer att få ett godkännande av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.
I början av januari ska FDA fatta beslut om lekanemab ska få ett villkorat godkännande, baserat på tidigare preliminära resultat. Genom att leverera mer definitiva resultat hoppas Eisai på ett fullständigt godkännande sommaren 2023.
Eisai ska presentera mer detaljer kring den aktuella studien under en medicinsk konferens i november i år.