Innovation
Svenska Sound Dimensions ska höras på CES
För andra året i rad får stora teknikmässan CES i Las Vegas besök från Karlstad. Med sig i bagaget har bolaget Sound Dimensions sin egen version av ai-högtalare.
Högtalaren har blivit populär igen. Amazon Echo, Google Home och kommande Homepod från Apple har banat väg för den uppdaterade och uppkopplade smarta högtalaren. Till och med Ikea har inlett ett samarbete med Sonos. Någon form av högtalarprodukt är att vänta i Ikeas butiker från och med 2019. Mitt i allt detta står ett litet bolag från Karlstad, lett av ljudexperten Fredrik Gunnarsson.
Sound Dimensions grundades 2013 och de har utvecklat Soundots, fristående högtalare vars enheter kan staplas på varandra eller radas upp bredvid varandra för att tillsammans fungera som en större högtalare. Överföringen av ljudinformation sker trådlöst så länge Soundots-enheterna fysiskt känner av varandra. Med egenutvecklad ai-teknik anpassas ljudet automatiskt efter hur många enheter stapeln eller raden består av.
- Det blir en mångsidig lösning där samma högtalare kan användas på många olika sätt i hemmet. Behöver du en soundbar till tv:n? Ställ samman tre stycken Soundots horisontellt framför. Vill du lyssna på musik i köket? Ta en eller två av dessa högtalare med dig. Eller om du vill ha musik för ett party så kan du ställa tre högtalare på varandra, säger Lynn Dreierbakken, presschef på Soundots.
Nu ska Karlstadbolaget visa upp sin teknik på stora mässan CES i Las Vegas. Det är andra året i rad de närvarar. Förra året kom de hem med en innovationsutmärkelse, stort intresse och goda omdömen från utländska tekniksajter.
- Genomslaget under dagarna på CES-mässan var fantastiskt. Vi presenterade bland annat en ”monsterstack” med 66 Soundots-enheter som spelade 8000 watt kristallklart ljud, säger vd Fredrik Gunnarsson.
Gunnarsson skulle med hänvisning till ai-tekniken och den trådlösa överföringen förmodligen anse att Soundots är en smart högtalare. Men det begreppet är numera helt och hållet förknippat med de enheter som erbjuder inbyggda virtuella assistenter. Man kan undra hur Soundots ska kunna konkurrera på en arena där giganter som Amazon, Google, Apple och traditionella ljudbolag nu slåss om kunderna.
- Vi ser positivt på trenden med smarta högtalare, det ökar behovet för ljud och expanderar marknaden, säger Lynn Dreierbakken.
Hon tillägger att det finns ett stort förbättringsbehov bland dagens utbud av smarta högtalare.
- Att återge ljudet av en röst är otroligt känsligt eftersom alla som känner igen rösten kan säga när den upplevs som naturlig. Det vi ser saknas i de flesta tillgängliga produkter på marknaden är kvalitetsaspekten för ljud och hur man upplever ljud på bästa sätt. Det har saknats fokus på att hålla en hög kvalitet på röståtergivningen och leverantörerna av rösttjänster har inte kommit så långt där ännu.
Faktum är att Soundots själva bestämt sig för att hjälpa till i det arbetet, dock utan att gå så långt som att utlova en egen smart högtalare.
- Vi har olika långt gångna samarbeten med flera aktörer av rösttjänster som precis som vi tycker att det är viktigt med detta. Och vi kan bli deras partner i att leverera deras tjänster för att konsumenten ska få en maximalt naturligt upplevelse av den talade rösten. Men just nu är inte röstkommunikation som i en smart högtalare det mest naturliga valet för oss. Vi har AI i våra produkter så steget för oss är inte stort, men vi måste bibehålla vår vision att leverera ljudupplevelsen till den som lyssnar.
Soundots har lanserats i Norden, USA och flera europeiska nationer. Men även om recensionerna varit goda och intresset stort så är många kritiska till priset. En enda enhet kostar nästan 3000 kronor.