Innovation

Svenska experten: "3d-skrivaren skapar inte liv"

Paul Gatenholm, professor i biopolymerteknologi vid Chalmers, skriver ut levande celler med den egenutvecklade 3d-bioskrivaren. Foto: Chalmers
Paul Gatenholm, professor i biopolymerteknologi vid Chalmers, skriver ut levande celler med den egenutvecklade 3d-bioskrivaren. Foto: Chalmers

I veckan spreds nyheten över världen. Amerikanska forskare har lyckats använda 3d-skrivare för att skapa ben, muskler och brosk som överlever när det transplanteras in i djur. ”3d-skrivaren är inget mirakel, den är ett verktyg”, kommenterar Chalmersexperten Paul Gatenholm.

Publicerad

Internationell media skriver att forskarna vid Wake Forest institute for regenerative medicin har lyckats få en "gås att lägga guldägg". Paul Gatenholm vid Chalmers är en av Sveriges ledande experter inom 3d-bioprinting och adjungerad professor vid institutet där de amerikanska forskarna arbetar.

Vad är det de har gjort?

– De har använt en 3d-skrivare som klarar av att skriva ut tre saker: en hydrogel med levande celler, en stödjande struktur av en biologiskt nedbrytbar polymer samt en struktur med en polymer som sedan tvättas bort så att blodkärl kan växa till. Allt utifrån en 3d-bild av ett organ eller vävnad som omvandlats till en cad-fil och matats in i skrivaren.

Varför är det så stort?

– Det är snarare en evolution än revolution. Det är många som arbetar inom området. Anthony Atala och hans kolleger har tagit fram ett bra koncept som innebär att tekniken med bioprinting kommer närmare kliniken.

Läs mer: 3d-skrivare för "levande" mänskliga reservdelar

Betyder det att de skriver ut organ?

– Nej, varken de eller vi skriver ut organ. Man lägger cellerna på rätt plats så att de kan bli ett organ. En 3d-skrivare än inget mirakel, det är bara ett verktyg. Men det gäller att välja rätt material och rätt mikromiljö för att det ska fungera.

Hur snabbt kan ett organ eller vävnad växa till från det?

– Det tar tid, det handlar om månader. För brosk tar det minst 28 dagar innan första komponenten produceras. Betänk att det tar nio månader för ett foster att utvecklas. Men 3d-skrivaren skapar inte liv.

Finns det risk för en hype nu?

– Det är väldigt viktig att det inte blir någon hype, det leder bara till besvikelse hos patienter. Det är inte minst viktigt här i Sverige där folk är väldigt desillusionerade efter vad som har hänt i den så kallade Macchiariniaffären.

Hur kan långt tid kan det ta innan 3d-bioskrivartekniken kan nå ut på klinikerna?

– För brosk och ben kanske några år. Det hör naturligtvis i hop med hur mycket tid och pengar man satsar. Dessutom handlar det om regulatoriska frågor.

Gilla Ny Teknik på Facebook