Digitalisering
Svensk startup laddar för CES
Förstärkt och virtuell verklighet blir några av snackisarna på CES 2018, årets stora teknikmässa. Och en liten svensk startup kan locka stort intresse.
I nästa vecka startar CES, en av världens största mässor för elektronik där teknikföretag från hela världen visar upp sina nyheter.
Svenska Manomotion, en av fjolårets vinnare på Ny Tekniks 33-listan, ställer för andra året i rad ut på mässan i Las Vegas. Manomotion gör en programvara med vilken en vanlig mobilkamera kan känna igen användarens handrörelser. På så sätt blir vr- eller ar-upplevelsen interaktiv på ett nytt sätt.
Lär mer:
– Vi fick grymt bra respons i fjol. I år förväntar vi oss ett antal bra kundmöten med hårdvarutillverkare och har en del nya funktioner att visa för dem bakom stängda dörrar, säger Daniel Carlman, vd och en av grundarna av bolaget.
I dag interagerar användaren i de flesta fall genom att trycka på telefonskärmen eller, i virtuell verklighet, via någon form av handkontroll. Med Manomotions gestbaserade teknik kan användaren manipulera objekt – kasta, flytta, greppa tag och dra i dem – med bara handen.
– I stället för att som med dagens teknik där objekt alltid visas ovanpå handen kan man med vår teknik interagera med digitala objekt naturligt. Vi förstår var handen är och kan intuitivt manipulera digitala objekt. Vår teknik fungerar bra på mobila enheter med begränsad processorkapacitet eftersom vi använder väldigt lite av mobilens batteri, säger Daniel Carlman.
Manomotion har nyligen släppt en utvecklarversion av sin programvara. Ett hundratal företag och utvecklare har fått tillgång till den, samtidigt som 1 500 utvecklare har visat sitt intresse.
– Det är ett extremt tryck och vi hinner inte riktigt med att släppa på alla. Därför skulle vi behöva bli fler i teamet nu.
Den svenska startupens teknik fungerar tillsammans med både Googles och Apples AR-plattformar, utöver den populära plattformen Vuforia.
AR och VR är fortfarande att betrakta som en förhållandevis liten marknad och spås av Digicapital under 2018 ge intäkter på 20 miljarder dollar. Men om bara tre år tror Digicapital att intäkterna vuxit till omkring 110 miljarder dollar. Det är ett av skälen till att området kommer att synas och höras på årets CES, som drar igång den 9 januari.
Nyligen visade amerikanska Magic Leap upp sina första AR-glasögon och Daniel Carlman tror att Apple och Google kommer att följa efter.
– Att de redan släppt sina AR-plattformar är ett tecken på att de vill bygga upp applikationsmarknaden innan de släpper sin hårdvara. Utan en fungerande applikationsmarknad så kommer hårdvaran garanterat att floppa. Magic Leap tror jag är en tidig förlaga av det som komma skall. Och det är en framtid vi är väldigt väl positionerade för.
Uppdatering: Siffrorna från Digicapital är från januari 2017. Vi har bett Digicapital om uppdaterade siffror. En annan, senare rapport, från Artillry spår att den globala vr- och ar-marknaden 2021 kommer att ge intäkter på strax under 80 miljarder dollar.